En flåte med to master. I den høyeste masten er det heist to seil av lerret over hverandre. På den bakre masten er det heist et mindre seil.

En av de mest kjente norske dokumentarene er Kon-Tiki fra 1950. Den handler om Thor Heyerdahl. Sammen med fem andre seilte han over Stillehavet på flåten Kon-Tiki i 1947. Filmen vant Oscar-prisen for beste dokumentarfilm.

Svart-hvitt foto av Kon-Tiki med farger lagt på etterpå
Av /Nasjonalbiblioteket.

Dokumentarfilm er film som handler om hendelser som faktisk har skjedd og personer som lever eller har levd. Filmen kan handle om noe som foregår i dag eller som har skjedd før. Man kaller ofte filmen for en dokumentar.

Målet med en dokumentarfilm er å informere eller underholde. Mange dokumentarer gjør begge deler.

Kjennetegn

Noen dokumentarer handler om saker og hendelser som skjer i dag, eller som har skjedd før. Andre er fortellinger om livet til en ekte person. Dokumentarer som handler om en person kalles biografier.

Dokumentarer prøver å være sanne historier. Personer og det som skjer vises slik at seeren skal tro på det hen ser.

Ulike typer

Det finnes mange typer dokumentarfilmer. De bruker ulike virkemidler for å fortelle en historie.

  • For å forklare det som skjer, kan man bruke en fortellerstemme. En programleder eller reporter kan også være synlig på skjermen for å forklare ting eller intervjue personer. Dette er den vanligste typen dokumentarfilm.
  • Man kan filme skuespillere som viser hvordan noe skjedde. Det kan for eksempel være en krig eller en annen historisk hendelse. Når man bruker skuespillere for å vise noe som faktisk har skjedd, kalles det å dramatisere.
  • Noen dokumentarfilmer blander opptak fra det som skjedde med opptak som er dramatisert.
  • Intervjuer blir mye brukt i dokumentarfilm. Hvis personen det handler om er død, er det vanlig å intervjue noen som kjente den døde, eller som har forsket på hvem personen var.

Det finnes mange TV-serier som viser ting som skjer i virkeligheten, for eksempel The Kardashians og Bloggerne. Men det er mer vanlig å kalle dette reality enn dokumentar. TV-serier med konkurranser, som for eksempel Farmen, 71 grader nord og Mesternes mester er også reality.

Dokumentar i Norge

Noen norske dokumentarer tar opp alvorlige temaer. Norsk-pakistanske Deeyah Khan lager politiske dokumentarfilmer. En av dem heter Banaz – A Love Story (2013). Den handler om æresdrap på unge jenter blant innvandrere i Europa.

Ninas barn (2015) av Nina Grünfeld forteller om en psykolog som reddet jødiske barn under andre verdenskrig.

Dokumentarer kan også være TV-serier. Serien Bli med heim fra 2017–2022 er en serie med korte dokumentarer. Hver episode handler om livet til et barn.

Historie

De aller første filmene som ble laget var dokumentarer. På 1890-tallet gjorde Lumière-brødrene korte opptak av ting de så rundt seg. Etter hvert ble det vanlig at dokumentarfilmer fortalte en historie. Man dramatiserte ting som hadde skjedd. Man viste følelser og stemninger.

Nanook of the North (1922) er en av verdens første dokumentariske langfilmer. Den ble laget av Robert J. Flaherty, og handler om inuitter nord i Canada. Han ble etterpå kritisert for at mange av opptakene var planlagte og oppstilte.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sveinung Wålengen