Faktaboks

Greta Thunberg

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg

Født
3. januar 2003, Stockholm
Fotografi av Greta Thunberg i 2018
Greta Thunberg streiket for klimaet foran Riksdagen i Stockholm. På plakaten hennes står det «Skolstrejk för klimatet», det er svensk og betyr «>Skolestreik for klimaet».
Fotografi av Greta Thunberg i 2018
Av /NTB scanpix.

Greta Thunberg er en svensk aktivist. Hun ble kjent da hun var skoleelev og begynte å streike for klimaet. Hun valgte å skulke skolen for å demonstrere, selv om hun fikk fravær.

Greta Thunberg har inspirert unge over hele verden til å demonstrere for å stanse klimaendringer. Hun har holdt taler for politikere og verdensledere, i den amerikanske kongressen og i FN. Hun har fått mange priser for arbeidet sitt.

Skolestreik for klimaet

Thunberg begynte skolestreiken sin i august 2018. Da var hun 15 år gammel. Hun satte seg utenfor Riksdagsbygningen i Stockholm, som er det samme som Stortinget i Norge. Hun hadde med seg en plakat hvor det sto «Skolestreik for klimaet».

Hun krevde at regjeringen skulle sørge for mindre utslipp av CO 2 og holde det de hadde lovet i Paris-avtalen. I Paris-avtalen ble mange land enige om at temperaturen på jorda ikke bør stige mer enn 1,5–2 grader. Mange land skrev under på at de skulle slippe ut mindre CO2 for å nå dette målet, og Sverige og Norge var to av disse landene.

Kampanjen fikk stor oppmerksomhet. Den spredte seg til andre land under navnet «Fridays for Future», altså fredager for framtida. Greta Thunberg ble et symbol på en ny generasjon ungdommer som kjemper for klimaet over hele verden.

Taler og møter

Etter ungdomsskolen bestemte Thunberg seg for å jobbe for klimaet på fulltid i ett år. Hun ble invitert til å tale på møter i mange ulike land. I september 2019 reiste hun til USA for å delta på FNs toppmøte om klima i New York.

Thunberg valgte å reise til USA med en seilbåt drevet av solceller. Det gjorde hun fordi flytrafikk slipper ut mye klimagasser. Turen tok to uker. Den viste hvor vanskelig det er å finne miljøvennlige måter å reise på.

Talen som Greta Thunberg holdt under toppmøtet, ble en av hennes mest kjente. Med ordene «Hvordan våger dere?» kritiserte hun verdens ledere for å gjøre for lite for å hindre global oppvarming. Hun mente også at politikerne ikke lytter nok til forskning og vitenskap.

Aspergers syndrom

Greta Thunberg har Aspergers syndrom. Selv sier hun at det gjør det lettere å fokusere på det som er viktig for henne.

Bøker

Thunberg ga ut Klimaboka i 2022. Hun har også gitt ut en bok om livet sitt, Huset brenner. Den skrev hun sammen med familien sin. I boka Streik for klimaet fra 2019 er en del av talene hennes samlet.

Les mer i Lille norske leksikon

  • aktivist
  • klima
  • klimaendringer

Faktasjekk av

Lene Liebe Delsett
Doktor i virveldyrpaleontologi, Universitetet i Oslo