Foto av bokomslag.
Ungdomsbøker kan handle om alt fra kjærlighet og identitet til fantasi og magi. Både skjønnlitteratur, sakprosa og dikt blir skrevet for ungdom.
Foto av bokomslag.

Ungdomsbøker er bøker som er skrevet for lesere i alderen 13–18 år.

Oftest handler ungdomsbøker om hvordan det er å være ung. For eksempel handler de om hvordan det er å begynne på ungdomsskolen, å bli forelsket for første gang, om vennskap eller forholdet til foreldre.

Det blir skrevet mest skjønnlitteratur for ungdom, men også en del sakprosabøker og dikt. Sakprosa er tekster som handler om verden, om virkeligheten. Det som står i tekstene skal være så riktig og sant som mulig.

Alder og lesere

I bokhandelen står det ofte merket at bøker for ungdom er for de mellom 13 og 18 år. Det er ungdom som går på ungdomsskolen og videregående skole, og derfor har en del til felles.

Men det er ikke bare ungdommer som leser det som kanskje er typiske ungdomsbøker. Både yngre barn og voksne kan like å lese dem. Og mange ungdommer liker å lese bøker som regnes for å være voksenbøker. Det kan derfor være vanskelig å bestemme om en bok er for voksne eller ungdom.

Et eksempel på det er Helga Flatlands bok Alle vil hjem, ingen vil tilbake. Den regnes som en voksenbok, men blir mye lest på ungdomsskolen fordi den handler om ungdom og temaer som er viktig for dem.

Emner

To omslag. Til venstre er boken Litt redd bare, og til høyre er boken Dette blir mellom oss.
Alexander Kielland Krag har skrevet ungdomsbøker med gutter som hovedpersoner.
Foto av omslag.
Av .

Bøkene handler gjerne om en periode i livet hvor det skjer mye nytt. For eksempel den siste våren på ungdomsskolen eller den første høsten på videregående skole.

Ungdomsbøker handler ofte om ungdom som ikke vil gjøre som alle andre. De vil finne ut hvem de er og hva de vil gjøre i livene sine. Hovedpersonene kan føle seg annerledes, utenfor, ensomme eller usikre.

Mange ungdomsbøker tar opp temaer som det ellers kan være vanskelig å snakke om, som sex og identitet, psykisk sykdom eller seksuelle overgrep.

Fantasy er en populær sjanger for ungdommer. Heltene i fantasybøker oppdager ofte at de har fått nye krefter og evner som de skal bruke riktig. Det kan likne på det å være en ungdom i puberteten.

Uprisen

Omslag av flere bøker. På tre av dem er det et rødt merke hvor det står "nominert". På en av dem står det "vinner".
Hvert år arrangerer foreningen !les Uprisen som kårer fjorårets beste, norske ungdomsbok.
Foto av nominerte bøker.
Av .

Hvert år arrangerer Foreningen !les Uprisen. Det er en pris som går til de beste ungdomsromanene fra året før. Rundt 1000 ungdommer deltar i kåringen. Det er ungdom selv som nominerer bøker og velger hvilken bok som skal vinne. Ungdom fra hele landet mellom 13 og 16 år kan skrive egne anmeldelser av bøker de liker.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Fred Huvenes