Kalender
En kalender sier noe om dager, uker, måneder og år.
Kalender

Tid er det som måler hvor lenge det er mellom to hendelser. Det kan for eksempel være fra fortid til nåtid, eller fra nåtid til fortid. Man har ikke kontroll over tiden, den går alltid uansett.

Man måler tid i sekunder, minutter, timer, dager, døgn, uker, måneder og år. Det er 60 sekunder i et minutt, 60 minutter i hver time og 24 timer i hvert døgn. Et år har 365 døgn, unntatt hvis det er skuddår.

Når man skal si hvilken tid på døgnet det er, bruker man en klokke. Den måler timer, minutter og sekunder. En klokke kan også brukes til å måle hvor lang tid noe tar. For eksempel bruker man en stoppeklokke til å måle hvor lang tid noen bruker på å løpe 100 meter.

Kalender

Fotografi
Et solur viser viser tiden på døgnet ut fra hvordan Sola er plassert på himmelen.
Fotografi
Av /Shutterstock.
Lisens: CC BY 2.0
Fotografi
Et timeglass er laget for å måle tid. Fin sand renner fra den ene beholderen gjennom et tynt rør og ned i beholderen under. Det tar like lang tid hver gang. Et timeglass måler ikke tiden helt nøyaktig. Noen bruker timeglass fortsatt, for eksempel for å ta tiden på å koke et egg eller i forskjellige brettspill.
Fotografi
Av .

Hvis man skal si hvilken dato det er, bruker man en kalender. Den måler år, måneder, uker og dager.

Den kalenderen som brukes mest i verden i dag, tar utgangspunkt i når man trodde Jesus ble født. Derfor blir tiden målt etter den hendelsen. Da sier man hvor mange år noe skjedde før vår tidsregning (fvt.) eller etter vår tidsregning (evt.). Før sa man før Kristi fødsel (f.Kr.) og etter Kristi fødsel (e.Kr.). I Norge brukes denne kalenderen.

Solkalender

Den første måten å måle tiden på, var ved å se hvordan Sola og Månen beveget seg over himmelen. Man har også brukt døgnet og hvordan årstidene skifter, til å måle tid.

Allerede 4000 år fvt. laget egypterne en solkalender etter å ha funnet ut at Jorden brukte 365 dager rundt Sola. De delte året inn i 12 måneder, og hver måned var på 30 dager.

Relativitetsteorien

Tardis
I TV-serien Doctor Who kan hovedpersonen reise i tid med det fiktive skipet Tardis.
Tardis

I de aller fleste sammenhenger går tiden med samme fart for alle. Men hvis man beveger seg fryktelig fort, går tiden faktisk langsommere. Hvis en person reiser ut i verdensrommet med en fryktelig rask rakett og kommer tilbake til Jorda, har tiden gått langsommere for den som reiste. Dette ble beskrevet av fysikeren Albert Einstein i det som kalles relativitetsteorien. Relativitet betyr at noe kommer an på.

Tidsreiser

I mange science fiction-historier kan folk reise fram og tilbake i tid med en tidsmaskin. Det er ingen som har klart å lage slike maskiner i virkeligheten. De fleste forskere mener at det er helt umulig å reise tilbake i tid.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo