En gutt med lyse linser på øynene, og lyst sminket hud. Foto
TV-serien ZombieLars (2017–2020) handler om en gutt som er halvt zombie og halvt levende. Leonard Valestrand Eike spilte rollen som Lars i serien.
Skjermdump
Av /NRK.

Skrekkfilm er film som skal være skremmende eller skummel for de som ser på. Sjangeren som kalles skrekk, har som mål å gjøre seeren redd, skremt eller usikker.

Skrekkfilm kalles også for horror. Sjangeren finnes ikke bare som film, men også i bøker, tegneserier og spill.

Kjennetegn

Skrekkfilmer bruker ofte tid på å bygge opp en skummel stemning. Seeren kan føle at noe nifst kommer til å skje, men vet ikke når. Overraskelser er viktige i en skrekkfilm.

Handlingen i en skrekkfilm bygger ofte på en kamp mellom gode og onde krefter.

Skrekkfilmer kan handle om skapninger som ikke finnes i virkeligheten. Spøkelser, zombier, vampyrer og monstre er vanlig. Filmene kan også handle om mennesker som gjør onde handlinger. Mennesker som egentlig er gode, kan bli besatt av onde krefter eller ånder.

Lyd og musikk er viktige virkemidler i en skrekkfilm. Det samme er det ukjente eller usynlige.

Ulike typer

Det finnes ulike typer skrekkfilm.

  • I grøssere er det vanlig med mange og raske klipp mellom bildene. Slik er det lett å skremme seeren om og om igjen.
  • I psykologiske skrekkfilmer handler det ofte om ting man ikke kan se. Det skumle er det usynlige, det man ikke vet noe om, eller ikke kan kontrollere.
  • Filmer som bruker blod og gørr som middel for å skremme, kalles noen ganger splatter.
  • Mange skrekkfilmer bruker monstre for å lage skummel stemning. Det kan for eksempel være hekser, spøkelser, vampyrer eller zombier.

Skrekk og komedie

Mange filmer og serier blander skrekk og komedie. Ghostbusters (1984) og Ghostbusters: Afterlife (2021) er komedier om en gruppe som jakter på spøkelser. ZombieLars (2017–2019) er også en blanding av skrekk og humor.

Et annet eksempel er fortellingene om familien Addams. Helt fra 1960-tallet og frem til i dag er det laget TV-serier kalt The Addams Family. Serien Wednesday (2022) handler om datteren i familien Addams.

Kjente figurer

Den første skrekkfilmen som ble laget er en amerikansk stumfilm fra 1910. Den heter Frankenstein, og er laget etter en roman av Mary Shelley. Det er blitt laget mange filmer om Frankenstein senere.

Det har også blitt laget mange ulike fortellinger om den onde greven Dracula, som er en vampyr. En av dem er den tyske stumfilmen Nosferatu fra 1922. I 1931 kom det en film som het Drácula, og senere har Dracula dukket opp i mange filmer.

Skumle klovner finnes i flere skrekkfilmer. Et eksempel er klovnen Pennywise skapt av forfatter Stephen King. Han dukker opp i flere bøker, og er særlig kjent fra filmene «IT» fra 2017 og «IT: Chapter Two» fra 2019.

Onde hekser dukker opp i både Into the Woods fra 2014 og Roald Dahls Heksene fra 2020. I TV-serien Stranger Things (2016– ) er det overnaturlige krefter som skaper skummel stemning.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sveinung Wålengen