Svart-hvitt-bilde av en gjennomsiktig kvinneskikkelse på en vei med løvtrær uten blader langs kanten. Det er mørkt og tåkete.
I kunstverk og i noen filmer vises spøkelser som nesten gjennomsiktige figurer.

Spøkelse er et overnaturlig vesen. I fortellinger fra folketroen kan personer som er døde vise seg for levende som spøkelser.

Fortellinger om spøkelser er vanlig over hele verden.

Beskrivelse

I fortellingene finnes det mange forskjellige spøkelser. På tegninger og i noen filmer vises de ofte som nesten gjennomsiktige figurer.

Andre tegn på at det er spøkelser et sted kan være at de lager lyder. I noen historier flytter de på ting, eller gjør at det plutselig blir veldig kaldt.

Noen ganger viser spøkelset seg som et dyr, for eksempel en hund. I gamle dager trodde mange at djevelen kunne vise seg som en spøkelseshund.

Gjenferd

I folketroen sies det at spøkelser er den delen som kan bli igjen etter at et menneske dør.

Det finnes mange navn for spøkelser. Et gjenferd eller en gjenganger er en vanlig type spøkelse. Navnet betyr at noen «går igjen», altså at ånden til spøkelset lever videre, selv om kroppen er død.

Noen tror at gjenferd ikke fikk gjort alt de ville mens de levde. Derfor får de ikke ro i graven, og de er sinte og misunnelige på de levende. Gjenferd vil ofte tilbake til huset de bodde i eller plasser de kjente da de levde. De som tror på gjenferd kaller det å «gå igjen» eller at «det spøker».

Kontakt

Mange blir redde om de tror de har møtt et spøkelse. Andre vil gjerne kontakte spøkelser for å lære om et mulig liv etter døden. En måte de prøver å kontakte spøkelser på, kalles spiritisme.

Noen tror at det finnes mennesker som kan snakke med spøkelser og hjelpe dem til å dra fra Jorden.

Spøkelseshistorier

Det finnes mange historier om spøkelser. Spøkelseshistorier handler ofte om folk som har møtt gjenferdet til noen de kjenner. Ofte slutter historien med at den som forteller gjør noe uventet slik at de som hører på skvetter. Noen liker godt å bli litt skremt av spøkelseshistorier. Derfor fortelles de ofte i mørket.

Det finnes også filmer, TV-serier og bøker som handler om spøkelser. Et eksempel er Snøsøsteren av Maja Lunde. Der får hovedpersonen en venn som viser seg å være et gjenferd. Et annet eksempel er filmene om spøkelsesjegerne i Ghostbusters.

Sjelen

Noen tror at spøkelser er sjelen til mennesker. Sjelen er et ord for alle tankene, minnene og følelsene til et menneske. Sjelen har ikke fast form.

De som tror på sjelen, mener at den går fra kroppen når vi dør. Noen tror at sjelen drar til himmelen. Noen tror at om et menneske døde på en veldig uvanlig måte, så vil ikke sjelen godta at kroppen er død. Da blir sjelen et spøkelse.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Margrethe Løøv
Førsteamanuensis i religionsvitenskap, NLA Høgskolen