Faktaboks

Roald Dahl
Født
3. september 1916
Død
23. november 1990
Roald Dahl
Roald Dahl
Roald Dahl
Av /Getty.
Fotografi

Georgs magiske medisin fra 1981 handler om tre typiske ting for en Dahl-barnebok: et modig barn, en slem motstander og en overnaturlig løsning.

Fotografi
Av /Gyldendal.

Roald Dahl var en britisk forfatter. Han er særlig kjent for å ha skrevet mange barnebøker. Noen av de mest berømte er Charlie og sjokoladefabrikken, Heksene og Matilda. Dahl skrev også noveller for voksne.

Bakgrunn

Roald Dahl ble født i Wales i Storbritannia. Foreldrene var norske, derfor var han ofte på besøk i Norge, spesielt i sommerferiene. Faren døde da Dahl var fem år gammel.

Roald Dahl gikk på internatskole. Der bor elevene på skolen og reiser hjem i feriene. Han var flink i sport, men trivdes ikke på skolen fordi han ble plaget av både lærere og elever. Mye var strengt og urettferdig, og han lengtet ofte hjem. Dahl har skrevet om både feriene i Norge og årene på internat i boken Gutt fra 1984.

Under andre verdenskrig var Dahl flyger i militæret, og han jobbet i Afrika og USA. Fra 1954 og resten av livet bodde han i England, og han fikk fem barn.

Karriere

Roald Dahl skrev 22 barnebøker og ble berømt i hele verden. Den første boka som ble oversatt til norsk, er Verdens største fersken (1961). Den siste boka han skrev, er Bittesmåene (1991).

Flere av barnebøkene ble til filmer og musikaler. Blant de mest kjente filmene er Danny og den store fasanjakten (1989), Matilda (1996 og 2022), Charlie og sjokoladefabrikken (1971 og 2005) og SVK (2016).

Dahl skrev også mange romaner og noveller for voksne. Novellene er ganske skumle, og Dahl likte at de endte med at de slemme fikk sin straff.

Temaer

Hovedpersonene i Roald Dahls barnebøker er som regel barn som har det vanskelig. Barna kan, for eksempel:

  • være foreldreløse, som i SVK, Heksene og Verdens største fersken
  • være fattige, som i Charlie og sjokoladefabrikken og Danny og den store fasanjakten
  • ha fryktelige foreldre, som Matilda.

I bøkene er barna heltene. De får det de drømmer om, enten det er godteri eller hevn over slemme voksne. Felles for barna er at de er snille og smarte og klarer å kjempe mot det som er urettferdig. Det er ofte også med noe overnaturlig i bøkene, som hekser eller magi.

Det er en ganske spesiell og litt slem form for humor i Dahls barnebøker. Derfor er de ikke bare triste, selv om de handler om noe vanskelig. Men da bøkene kom ut, ble Dahl kritisert for å gjøre narr av voksne. På den tiden var ikke det vanlig i barnebøker.

Betydning

Bøkene til Roald Dahl er fremdeles populære. Barn over hele verden leser dem og ser filmene og musikalene.

I 2005 ble hjemmet hans i England omskapt til et museum som er åpent én dag i året.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen