Faktaboks

samisk kofte

nordsamisk: gákti

lulesamisk: gáppte

sørsamisk: gaeptie, gapta eller gåptoe.

Bilde av en lang rekke med personer i kvinnekofte fra kautokeino. Kofta er blå, kantet med brede bånd med striper i rødt, hvit, gult, grønt og blått. Over skuldrene har de et stort sjal med frynser og to store søljer på brystet. På hodet har de en rød kyse med hvite detaljer. Foto
Kvinnekofter fra Kautokeino i Finnmark.
Fotografi
Av /NTB creative.

Samisk kofte er tradisjonelle klær som samer har. Kofte brukes til fest og feiring, og noen samer bruker kofte hver dag.

Mange ting er felles for kofte, bunad og folkedrakter. Både kofter og bunader ser litt forskjellige ut etter hvor de kommer fra. Det er forskjellige kofter til kvinner og menn.

Farger, stoffer og måter kofta er sydd på kan vise hvor den som har den på kommer fra, og hvilken familie man hører til. Det er vanlig å få ny kofte til konfirmasjonen, og mange gifter seg i kofte.

Til kofta hører det ofte til andre plagg eller pynt. For eksempel silkesjal, skinnbukser eller luer. Ofte bruker man en type sko som kalles kommager.

Materialer

Kofter er ofte laget av ull eller skinn. I gamle dager var det viktig at klærne var varme nok til å brukes hele året. Nå er det mer vanlig å lage kofter i lettere stoffer som man også kan bruke om sommeren.

Typer

Fotografi
Kvinnekofte fra Senja. Pynten er den samme nederst på ermet som nederst på kofta.
Fotografi
Av /Norsk bunadleksikon.

Hva slags kofte man har, hører sammen med hvor familien kommer fra. For eksempel er det forskjell mellom en kofte fra Karasjok og en kofte fra Skånland. For noen henger utseendet på kofta sammen med hvilket samisk språk som brukes der man kommer fra. Det er for eksempel forskjell mellom lulesamiske og sørsamiske kofter.

Historie

Fra omtrent 1850 til 1960 ble samene tvunget av den norske staten til å snakke norsk og endre kulturen sin. Dette kalles fornorsking. Dette gjorde at mange sluttet å bruke kofte.

I områder hvor folk fortsatte å snakke samisk, for eksempel i Kautokeino og Karasjok, fortsatte de også å bruke kofte. Blant sjøsamer i Troms sluttet mange helt med kofte. I dag er det igjen blitt vanlig å bruke kofte der.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Torjer Andreas Olsen
UiT – Norges arktiske universitet