Amerikansk fotball er et ballspill mellom to lag. Målet er å score flest poeng, enten ved å plassere ballen i motstanderens målfelt eller ved å sparke den over tverrliggeren på motstanderens mål.

Ballen er oval og fylt med luft. Ballen kan sparkes, løpes med eller kastes til medspillere.

Spillet

Hvert lag har 11 spillere på banen om gangen. Man får poeng hvis man klarer å legge ballen i motstanderens målområde, eller å sparke den over tverrliggeren på målet.

Man kan løpe med ballen i armene. Man kan også gi eller kaste ballen til andre spillere på laget sitt. I noen situasjoner er det også lov å sparke ballen.

Amerikansk fotball er et fysisk hardt spill med mange kroppstaklinger og blokkeringer. Selv om spillerne har på mye utstyr til beskyttelse er det vanlig med skader.

Utstyr og bane

Ballen som brukes i den amerikanske toppligaen er 28 cm til 29 cm lang, og veier omtrent 400 gram.

Spillerne bruker blant annet hjelm med visir og munnbeskytter. De har også plater i drakten for å beskytte alle kroppsdeler fra skuldre til knær. De store skulderbeskytterne er lette å gjenkjenne.

Banen er omtrent 109 meter lang og 48 meter bred. Den er dekket med gress eller kunstgress. Det er et mål på hver kortside av banen. Målet har to målstenger som er festet i bakken og står rett opp. På målstengene, omtrent 5 meter over bakken er det festet en tverrligger.

Amerikansk fotball i Norge

Amerikansk fotball i Norge er organisert i Norges Amerikanske Idretters forbund, sammen med blant annet cheer.

Oslo Trolls var den første norske klubben for amerikansk fotball i 1983. Klubben heter nå Vålerenga Trolls.

Amerikansk fotball i verden

Ved siden av baseball er amerikansk fotball den mest populære idretten i USA. TV-sendingen fra den store finalekampen som heter Super Bowl, er blant USAs mest sette program.

Amerikansk fotball er ikke det samme som rugby. Ballen har nesten samme form, men reglene er forskjellige. Spillerne har mer beskyttelsesutstyr i amerikansk fotball.

Les mer i Store norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby