Fotografi

En planetarisk tåke kalt Sommerfugltåken. Tåken har fått navnet på grunn av formen. Den hvite dvergstjernen som lyser opp tåken befinner seg midt mellom «vingene». Den hvite dvergen er skjult bak et mørkt bånd av gass.

Fotografi
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Planetarisk tåke er en sky av glødende gass og støv i verdensrommet. Planetariske tåker ligger rundt noen stjerner på slutten av livene deres.

Dannelse

Planetariske tåker blir til når en spesiell type stjerner dør. Dette gjelder de minste av de røde kjempestjernene.

Stjerner er laget av gass. På slutten av livene sine kaster stjernene av seg de ytterste lagene med gass. Det som er igjen av stjernen etter at en rød kjempestjerne dør, blir til en hvit dvergstjerne. Den hvite dvergstjernen lyser og varmer opp gassen som svever rundt den. Dette får gassen til å lyse. Denne lysende gassen er den planetariske tåken.

Sola kommer til å bli til en hvit dvergstjerne med en planetarisk tåke rundt seg på slutten av sitt liv, om ca fem milliarder år.

Utseende

Planetariske tåker kan ha mange ulike former. Tåkene kan også ha forskjellige farger. Det er fordi planetariske tåker kan inneholde forskjellige grunnstoffer. Grunnstoffer lyser i forskjellige farger.

Observasjoner

Astronomer har funnet over tusen planetariske tåker i Melkeveien. En av de mest kjente planetariske tåkene er Ringtåken.

Man kan bare se planetariske tåker gjennom teleskop.

Navn

Planetariske tåker har ingenting med planeter å gjøre. Planetariske tåker fikk navnet da de første tåkene ble oppdaget for flere hundre år siden. Astronomene syntes at disse stjernetåkene så ut som planeter når de så på dem i teleskop.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo