Foto av Sirius A og Sirius B
Den store stjernen som lyser sterkt er Sirius A. Nede til venstre i bildet ser man en liten hvit stjerne. Det er den hvite dvergstjernen Sirius B.
Foto av Sirius A og Sirius B
NASA, ESA, H. Bond (STScI) and M. Barstow (University of Leicester).
Lisens: Public domain

Hvit dvergstjerne er restene av en stjerne som har kollapset og holder på å dø. Den hvite dvergstjernen har brukt opp alt brennstoffet sitt, og kan ikke lenger lage energi. Man sier at det er en stjerne som holder på å brenne opp.

Hvite dvergstjerner er først veldig varme. Det er derfor de ser hvite ut. Etter hvert blir de kaldere og kaldere og til slutt slukner de.

Det er bare stjerner som er ganske små som blir til hvite dvergstjerner når de dør. Stjerner som er større, blir nøytronstjerner eller svarte hull når de dør.

Oppbygging

En typisk hvit dvergstjerne har omtrent samme masse som Sola, men den er omtrent like stor som Jorda. Den er altså veldig liten i forhold til hvor mye masse den har. Dvergstjernene er tettpakket.

Rundt de hvite dvergstjernene er det en sky av gass som kalles en planetarisk tåke. Den planetariske tåken inneholder også rester etter de opprinnelige stjernene.

Sola kommer til å bli til en hvit dvergstjerne med planetarisk tåke rundt seg på slutten av sitt liv, om cirka fem milliarder år.

Forskere tror at det finnes åtte hvite dvergstjerner blant de hundre stjernesystemene som er nærmest Jordas solsystem. Den nærmeste kjente hvite dvergen er Sirius B, som ligger 8,6 lysår unna Jorda.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo