Maleri
Maleriet fra 1800-tallet viser Tor i kamp mot jotnene, gudenes fiender.
Maleri
Av /Nationalmuseet, Stockholm.

Tor er en av de mest kjente guden i norrøn mytologi. Tor er gud for naturkreftene, særlig torden. Han er også guden for styrke og fruktbarhet.

Tor er enormt sterk og har alltid med seg hammeren sin, Mjølner. Han er svært hissig og ikke spesielt klok. Tor beskytter de andre gudene mot fiendene, som kalles jotner.

Torsdag er oppkalt etter Tor.

Tors familie

Fotografi
Norrøn mytologi inspirerer fortsatt filmer, bøker og tegneserier. På bildet er plakaten for filmen «Thor» Ragnarok» fra 2015».
Fotografi
Av /Shutterstock.
  • Faren hans er Odin, den mektigste av alle gudene.
  • Mora hans heter Jord. Hun er jotne.
  • Kona heter Siv.
  • Tor og Siv har datteren Trud. Trud betyr styrke.
  • Han har også en sønn som heter Mode. Det betyr mot og sinne.
  • Han har sønnen Magne med en jotne. Magne betyr kraft.
  • Tor er også stefar til Sivs sønn. Han heter Ull.

Tor bor i et hus som heter Bilskirne. Det har 540 rom og ligger på en slette som heter Trudvang.

Tors hammer

Tor fikk hammeren Mjølner av Loke. Den er et mektig våpen. Tor treffer alltid det han sikter på når han kaster Mjølner. Den kommer alltid tilbake til hånda hans.

Mjølner er svært tung. For å kunne løfte den, har Tor et belte som gjør ham enda sterkere. Han har hansker av jern slik at han kan holde den.

I vikingtiden var det mange som hadde smykker som så ut som Tors hammer. Man trodde det kunne bringe lykke og beskytte mot farer.

Tors vogn

Tor kjører ofte over himmelen i en vogn. Da blir det lyn og torden. Det er to geiter som trekker vognen. Når Tor blir sulten, kan han slakte og spise dem. Han må alltid legge beina tilbake i skinnet, og da blir de levende igjen.

Fortellinger

Det finnes mange fortellinger om Tor. De fleste handler om hvordan han kjemper mot gudenes fiender, jotnene. I en av historiene blir Mjølner stjålet, og Tor må kle seg ut som brud for å få den tilbake.

I en annen historie er han på fisketur og klarer nesten å fange Midgardsormen. Det er en enorm slange som slynger seg rundt hele verden.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Marie Næss
Universitetet i Oslo