Illustrasjon
De fleste av de 3000 kjente nøytronstjernene er pulsarer. De roterer fort rundt, og sender ut stråling. Som man ser på illustrasjonen, kan strålene likne på lyset fra fyrtårn.
Illustrasjon
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nøytronstjerne er et lite og tett himmellegeme som nesten bare inneholder partikler som heter nøytroner. Nøytronstjerner er ekstremt tunge selv om de er små.

En bit av en nøytronstjerne på størrelse med en sukkerbit ville veid mer enn alle som bor i Norge. Noen stjerner ender livene sine som nøytronstjerner.

Hvordan nøytronstjerner blir til

En nøytronstjerne kan bli til når en tung stjerne faller sammen på slutten av livet sitt. Det kalles at en stjerne kollapser.

Først eksploderer stjernen som en supernova. I en slik eksplosjon mister stjernen mye av gassen sin. Det som blir igjen av stjernen kollapser. Når resten av stjernen kollapser, kan den bli presset så tett sammen at nesten alt stoffet blir gjort om til nøytroner. Da blir resultatet en nøytronstjerne.

Stjerner som er mellom 10 og 30 ganger tyngre enn Sola blir til nøytronstjerner på slutten av livene sine. En stjerne som er enda større, kan bli til et svart hull i stedet.

Forskjellige typer nøytronstjerner

Illustrasjon
En magnetar har et veldig sterkt magnetfelt. Feltet er så mye som 100 millioner ganger sterkere enn noen magnet mennesker har laget. På illustrasjonen er de blå feltene magnetfelt.
Illustrasjon
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Det finnes forskjellige typer nøytronstjerner. De to mest kjente er:

  • Pulsar: Nøytronstjerne som roterer veldig fort.
  • Magnetar: Nøytronstjerne som har et ekstra sterkt magnetfelt.

Det finnes nøytronstjerner som oppfører seg som både pulsarer og magnetarer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo