Maleriet "Hukommelsens standhaftighet"

Mange drømmer ting som ikke går an i virkeligheten. Kunstneren Salvador Dalí har malt mange bilder som minner om drømmer. I dette bildet fyller han et landskap som ligner på noe som finnes i virkeligheten med underlige dyr og klokker som ser ut som de smelter.

© /BONO.
Lisens: Vernet verk

En drøm er en opplevelse man har når man sover. Det kan være:

En drøm kan vare i noen sekunder eller i flere minutter. Drømmer kan handle om vanlige ting, men også rare og umulige ting. Noen drømmer for eksempel at de kan fly. Noen ganger drømmer man om ting man er redd for. Skumle drømmer kalles for mareritt.

Alle mennesker drømmer hver eneste dag, men ikke alle husker drømmene sine.

Årsak

Forskere vet ikke sikkert hvorfor mennesker drømmer. Før mente noen forskere at drømmer var for at man kunne forberede seg på vanskelige og ubehagelige situasjoner. Nå mener mange forskere at mennesker drømmer for å lære hjernen nye ting.

Drømmesøvn

Drømmer skjer under en type søvn som heter REM-søvn, derfor kalles den drømmesøvn. Når folk husker drømmene sine, er det ofte fordi de har våkna fra REM-søvn.

REM er en forkortelse for Rapid Eye Movement. På norsk betyr det «raske bevegelser med øyet». Under REM-søvn beveger øynene seg raskt under øyelokkene. Vanligvis kommer denne søvnen fire til seks ganger i løpet av en natt.

En person som har levd i 70 år, har til sammen hatt omtrent 6 år med drømmesøvn.

Dyr og drømmer

Hund ligger på siden med beina strakt ut.
Flere dyr har REM-søvn, og noen ganger kan det se ut som katter eller hunder løper når de sover. De kan også lage lyder når de sover, akkurat som mennesker.
Foto
Av /Shutterstock.

Flere dyr har REM-søvn, blant annet:

Både hunder og katter kan se ut som de løper eller jakter under REM-søvn. Derfor tror forskere at dyr også drømmer.

Blekkspruten Heidi ble verdenskjent fordi hun skiftet farge da hun sov. Blekkspruter skifter vanligvis farge når de skal jakte etter mat.

Dyr kan ikke snakke. Derfor er det umulig å bevise at dyr drømmer på samme måte som mennesker.

Drømmer i historien

I Egypt for over 4000 år siden trodde mennesker at drømmene var beskjeder fra guder. På den tiden kunne folk sove i spesielle templer og få hjelp av prester til å forstå beskjedene. I religiøse tekster står det også om drømmer, for eksempel i Bibelen. Der trodde menneskene at drømmene viste hva som kom til å skje i fremtiden. Det tror ikke forskere i dag.

Les mer i Lille norske leksikon

  • søvn

Faktasjekk av

Jan Ivar Røssberg
Professor i psykiatri, Universitetet i Oslo