Faktaboks

byll

verkebyll, abscess

Nærbilde av en kvise. Den ser ut som en rød kul på huden med en gul kjerne av puss.
Kviser er en vanlig type byll.
Foto av kvise
Av /Shutterstock.

Byll er en betennelse på et enkelt sted i kroppen. Betennelsen lager et lukket hulrom som fylles med puss. Puss er lysegul eller grønn, tykk gugge.

Byller er vanlige. De kan oppstå nesten overalt i kroppen. Noen byller er større og mer alvorlige enn andre.

Årsaker

En byll oppstår på grunn av en infeksjon. Det skjer som oftest hvis infeksjonen skyldes bakterier, men også sopp eller amøber kan føre til at kroppen lager en byll. Infeksjonen skyldes smitte som kommer seg inn i kroppen, ofte gjennom en skade i huden. Smitten kan også reise med blodet fra ett sted i kroppen til et annet.

Immunforsvaret reagerer på smitten, og det fører til betennelse. Betennelsen skader vevet og lager et hulrom. Etter hvert pakker kroppen betennelsen inn i en hinne av nytt vev. Pusset som etter hvert fyller det nye hulrommet, er en blanding av væske, døde bakterier og celler.

Behandling

For å behandle byllen, må man åpne den. Da stikker eller skjærer man hull på byllen og får ut pusset. Man må ikke sy igjen hullet, for da kan man risikere å pakke inn betennelsen på nytt. For at byllen ikke skal lukke seg før betennelsen har gått over, legger man noen ganger inn et dren dersom byllen er stor. Et dren er en slange som slipper ut væske. Drenet holder hulrommet åpent og hjelper pusset med å komme ut. Som regel holder det å lage hull på byllen, men andre ganger må man bruke dren og antibiotika i tillegg.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo