Blåbær, bringebær og melk en skål
Mange liker å spise blåbær på pannekaker, eller som dessert for eksempel med melk.
Foto
Av /NTB.
grønne blader og rosa blomster

Blomstene på blåbærbusken er lyserøde og ligner små klokker.

Blåbær er en liten busk som får blå bær om sommeren. Bærene er saftige og blir mye brukt til å lage saft og syltetøy.

Blåbær finnes over nesten hele Norge, og kan plukkes i skogen. For mange er det å spise eller sanke blåbær i skogen en del av turopplevelsen om sommeren.

Beskrivelse

Blåbær er en lav busk som blir mellom 20 og 30 centimeter høy. Den har kantete grønne stengler og greiner og små blader. Bladene har en sagtakkete kant og faller av om høsten.

Blomstene på busken er grønnhvite eller rosa og ser ut som små klokker. Bærene blir vanligvis modne i midten av juli i lavlandet. Høyere oppe på fjellet blir de modne først i august.

Utbredelse

Blåbær finnes i nesten hele Norge. Blåbærbusken vokser i skog i lavlandet og opp på fjellet til 1700 meter over havet. Den er også vanlig i Nord-Europa, Nord-Amerika og Nord-Asia.

Bruk

Mange plukker blåbær i skogen. Blåbæra kan brukes til å lage saft og syltetøy.

Det finnes egne redskaper for å plukke mange bær om gangen. Disse kalles bærplukkere.

Dyrking

Mange dyrker også blåbær i hagen. Dette er en annen art enn den vi finner i skogen. Bærene til disse er litt større og er hvite inni. De smaker litt annerledes enn ville blåbær. De kalles hageblåblær.

Hageblåbær som kjøpes i butikken er som regel dyrket i andre land.

Bare blåbær

Bare blåbær er et vanlig uttrykk. Det betyr at noe er småtteri eller lett å få til. Blåbær er jo små og de vokser tett, så de er lette å plukke.

Sanger og litteratur

Å sanke og spise blåbær er en del av turopplevelsen til mange i Norge på sommeren. Det nevnes i mange norske dikt og sanger. En kjent sang er «Blåbærturen» som er laget av Alf Prøysen. Den starter slik: «Det var en deilig sommerdag at Pelle sa til Kari Nå går vi ut i skauen for det er så mye bær».

Les mer i Lille norske leksikon

  • planter
  • busker
  • skog
  • bær

Faktasjekk av

Unni Vik
Førsteamanuensis, OsloMet – storbyuniversitetet