Faktaboks

Alf Prøysen
Født
23. juli 1914
Død
23. november 1970
Musikeren spiller gitar. Ved siden av ham sitter et en liten jente.

Alf Prøysen i 1950

Alf Prøysen
Av /NTB Scanpix ※.

Alf Prøysen var en norsk visesanger og forfatter. Han skrev sanger, dikt og fortellinger for barn og voksne. Noen av de mest kjente sangene hans er Julekveldsvise og Musevisa.

Prøysen var veldig populær på 1950- og 1960-tallet, og sangene hans er fortsatt mye spilt i dag.

Bakgrunn

Musikeren står og spiller gitar foran et publikum. Foran ham er det et notestativ og en telefon.
Alf Prøysen var med i mange radio- og TV-programmer. Her er han i studio under innspillingen av radioprogrammet «Morokulien» i 1959.
Av /Billedbladet NÅ.
Lisens: CC BY 2.0

Alf Prøysen ble født på husmannsplassen Prøysen på Ringsaker. Han vokste opp sammen med en søster, en halvsøster og en fosterbror. Faren jobbet som husmann.

Prøysen gikk på skole i bare åtte år. Helst ville han gå lenger, men det hadde ikke familien penger til. Han gikk likevel to år lenger på skole enn vennene sine fordi han var så flink.

Karriere

Bokomslag
Musevisa av Alf Prøysen. Tiden Norsk Forlag
Bokomslag

Etter at Prøysen var ferdig på skolen, jobbet han som gårdsgutt og gjeter. Han drømte om å bli forfatter, og han begynte å skrive dikt og sanger.

I 1945 ga han ut sin første bok med noveller, Dørstokken heme. Etter det skrev han mange tekster både for barn og voksne. Tekstene hans har mye humor, men de er også alvorlige.

De første fortellingene hans handlet om livet på gårder, om naboer og familier der. Etter hvert skrev han mer om folk flest, enten de var rike eller fattige.

Prøysen ga også ut plater hvor han sang selv, og mange av sangene hans er populære fortsatt, særlig julesangene.

Prøysen skrev hele livet på sin egen hedemarks-dialekt, noe som ikke var så vanlig.

Tekster for barn

Bokomslag
Lillebrors viser av Alf Prøysen. Oslo, 1949
Bokomslag

De fleste av Prøysens fortellinger og viser for barn ble først sendt i radioprogrammet Barnetimen for de minste. Programmene gjorde ham populær over hele landet. Voksne og barn hørte gjerne på radioprogrammene sammen.

Et vanlig tema i tekstene hans for barn er å ta vare på de minste, både mennesker og dyr. Mange av fortellingene hans har form som eventyr og starter med «Det var en gang ...».

Teskjekjerringa

Alf Prøysen skrev flere bøker om Teskjekjerringa. Den første boka, Kjerringa som ble så lita som ei teskje, kom ut i 1959.

Teskjekjerringa er ei helt vanlig kjerring, men helt plutselig kan hun bli lita som ei teskje. Det er typisk at hun blir forvandlet når hun har det travelt, eller når noe er vanskelig.

Serien ble en stor suksess også i utlandet. Bøkene ble oversatt til mange andre språk, blant annet engelsk.

Noen kjente tekster av Alf Prøysen:

  • Musevisa
  • Snekker Andersen og julenissen
  • Den vesle bygda som glømte at det var jul
  • Den grønne votten
  • Lillebrors viser
  • Vise for gærne jinter
  • Tango for to

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen