Appelsiner stablet på et brett. En appelsin er delt på tvers og i båter, så man ser fruktkjøttet.
Appelsiner kan brukes til å lage gul saft eller juice.
Foto av appelsiner
Av /Shutterstock.

Saft er en søt drikk som er laget av frukt eller bær, som man drikker når man er tørst.

Å lage saft

Saft lages ved å koke bærene eller frukten i vann, slik at mest mulig smak trekkes ut, før man siler det. Så blander man i sukker. Til én kilo frukt eller bær bruker man omtrent en halv kilo sukker. I noen oppskrifter koker man frukten og sukkeret sammen, før det siles.

Sukkeret er ikke bare for at saften skal smake søtt, det gjør også at den kan oppbevares i lang tid uten å bli dårlig.

Vanligvis er saft veldig sterk i smaken, så man må blande den med vann. Når det står 1 + 4 på etiketten, betyr det at man blander 1 del saft med 4 deler vann.

Juice er også en slags saft. Juice trenger ikke blandes med vann, den kan drikkes som den er.

Næringsinnhold

Frukt og bær inneholder vitaminer som kroppen trenger.

Men det er likevel ikke bra å drikke for mye saft, på grunn av alt sukkeret. Sukker inneholder mange kalorier og kan gi hull i tennene.

Noen typer saft inneholder mindre sukker eller er uten sukker.

Les mer i Lille norske leksikon

  • frukt
  • bær
  • kosthold

Faktasjekk av

Arnt Steffensen