En person sitter utenfor teltet sitt på fjellet.

Allemannsretten betyr at man har lov til å sette opp telt i utmark. Teltet må likevel være minst 150 meter fra et hus der det bor noen.

allemannsretten
Av /NTNU.
Lisens: CC BY SA 3.0

Allemannsretten er rettighetene alle i Norge har til å bruke naturen. For eksempel telte eller gå på tur i skogen, ved sjøen og på fjellet.

Allemannsretten gir alle lov til for eksempel å gå tur eller plukke bær selv om noen eier et område. Men det er ikke en rett til å gjøre hva man vil overalt.

Tre rettigheter

Allemannsretten gjelder i områder som kalles utmark. Utmark er alle områder der det ikke dyrkes mat til dyr og mennesker, slik som skog, fjell og langs kysten. Nesten hele Norge (95 prosent) er utmark. Allemannsretten gjelder heller ikke nær hus der det bor noen.

Allemannsretten kan deles i tre:

  • Rett til ferdsel
  • Rett til opphold
  • Rett til å høste

Rett til ferdsel

to hvite bøtter nesten fulle av røde bær

I følge allemannsretten er det lov å plukke bær og sopp i naturen. Men det er ikke lov å sage ned trær for å sanke ved.

Foto av spann med tyttebær

Ferdsel betyr å bevege seg rundt i et område. Retten til ferdsel sier at man kan bevege seg nesten hvor man vil. Man kan for eksempel gå på ski og til fots i skog og fjell. Man kan også bruke båt uten motor på vann.

Man kan sykle og ri mange steder, men ikke overalt. Det er for eksempel ikke alltid lov å sykle i områder med sårbare dyr eller planter.

Rett til opphold

Retten til opphold sier at det er lov til å være i naturen. Da kan man for eksempel bade, sove i telt eller ankre båten sin. Hvis man vil telte må man være mer enn 150 meter unna nærmeste hus. Man kan som oftest ikke være mer enn to døgn på samme sted.

Rett til å høste

Retten til å høste sier at man kan plukke ville bær, sopp, planter og skjell. Det er også lov å fiske til eget bruk i hav og innsjøer. Noen steder er det spesielle regler for hva man gjøre og hvor mye man kan høste.

Bakgrunn

I Norge har det alltid vært store områder der ingen har bodd. Da har mange brukt disse områdene til å finne mat eller være ute. Siden 1800-tallet har allemannsretten vært en del av lovene i Norge. Man har vært enige om at alle skal få bruke naturen der ingen bor, så lenge naturen ikke blir ødelagt av det. Andre land har lignende regler.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Lars Sandved Dalen
Dr. scient., NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi