Faktaboks

Tove Jansson

Tove Marika Jansson

Født
9. august 1914
Død
27. juni 2001
Tove Jansson
Tove Jansson ble kjent over hele verden for historiene om Mummitrollet.
Tove Jansson
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Illustrasjon til Trollvinter, 1957. En vinternatt våkner Mummitrollet og kjenner seg så alene og forlatt.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tove Jansson var en finlandsk-svensk forfatter. Hun var også kunster og illustratør, og lagde tegneserier. Hun er mest kjent for bøkene om Mummitrollet. Jansson var en av de største forfatterne som skrev på svensk på 1900-talet.

Bakgrunn

Tove Marika Jansson ble født i Helsingfors i Finland. Hun vokste opp med mor, far og to yngre brødre. Moren var tegner, og faren var billedhogger, så hjemmet var fylt med kunst.

Da Tove Jansson var 16 år, flyttet hun alene til Stockholm. Der gikk hun på kunstskole i tre år og lærte å tegne og male. Etterpå fortsatte hun å studere kunst i Helsingfors.

Som voksen levde Jansson sammen med den kvinnelige kunstneren Tuulikki Pietilä.

Karriere

På 1930-tallet ble hun en kjent illustratør og ble regnet som Finlands beste til å tegne karikaturer. Hun laget blant annet tegninger til andres barnebøker. Samtidig begynte hun å skrive egne vers, som hun illustrerte. I 1933 ga hun ut sin første bildebok.

I løpet av andre verdenskrig startet hun å skrive og tegne bøkene om Mummitrollet. Jansson har også skrevet romaner og noveller for voksne. En av hennes mest kjente voksenbøker er Sommerboken, som kom i 1972. Den handler om ei jente og bestemoren hennes og sommeren deres på en øy.

Jansson skrev i alt ni mummibøker. Den første, Småtrollene og den store oversvømmelsen, kom i 1945. Den tredje mummiboka, Trollmannens hatt (1948), gjorde at Tove Jansson ble kjent i utlandet. Nå ble det også laget keramikk, filmer og teaterstykker basert på mummifigurene.

Fra 1954 begynte Jansson å lage mummi-tegneserier til aviser. På det meste ble de trykket i 40 land og hadde over 20 millioner lesere.

Temaer

Mummibøkene tar utgangspunkt i minner fra livet til Jansson. Mummidalen ligner på landskapet på øya Blidö, der hun var mye som barn. Mummifigurene er inspirert av familie, venner og andre viktige personer i livet hennes.

Figurene og handlingen i mummibøkene kan virke enkle, men egentlig handler historiene om viktige ting. I flere av bøkene er temaene vennskap, sorg eller død, men også gleden over å leve. Karakterene i Mummidalen har egenskaper som leseren kan kjenne seg igjen i.

Betydning

Tove Jansson er fortsatt en populær forfatter blant både barn og voksne. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 45 språk og det er laget teater, filmer og TV-serier av bøkene.

I Finland er bursdagen hennes offisiell flaggdag.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen