Foto av bokmslag, Steder å tisse.
Bildebøker for små barn handler ofte om nære ting barn er opptatt av. Steder å tisse av Svein Nyhus er et typisk eksempel.
Foto av bokmslag, Steder å tisse.

Bildebøker er bøker hvor tekst og bilder sammen lager en fortelling. Bildebøker er en egen sjanger. Det lages flest bildebøker for barn under åtte år, men også bildebøker for større barn, ungdom og voksne.

Bildebøker har bilder på hver side. Bøker som har bilder, men ikke på hver side, kalles illustrerte bøker.

Kjennetegn

I bildebøker er forholdet mellom tekst og bilder viktig. Det er ofte mange bilder eller tegninger. Bildene kan fylle hele siden, og det er nesten alltid brukt farger. Mange bilder er også slik at leseren kan fantasere videre om hva som skjer i bildet. Det kan være som en hel verden i bildene.

Det er som oftest lite tekst i en bildebok, og bokstavene kan være ganske store og lette å lese. Det finnes også bildebøker helt uten tekst.

Å lese bildebøker

Foto av bokomslag, Alt vi ikke vet.
Alt vi ikke vet av Kristin Roskifte er en bildebok nesten uten noen ord. Den er fortalt med bilder som gjør at man kan dikte videre på historiene.
Foto av bokomslag, Alt vi ikke vet.
Av .
Lisens: Brukerspesifisert

Mange bildebøker er laget for at en voksen skal lese høyt for et barn. Noen bildebøker er laget slik at den voksne kan lese med ulike stemmer og lage forskjellige lyder. Fordi bøkene er laget for å lese sammen, er det mange av bildebøkene som fungerer godt både for barn og voksne.

Ulike sjangre

Foto av bokomslag, Da solen gikk ned

Noen bildebøker passer både for barn og voksne. Den norske forfatteren og illustratøren Fam Ekmans bøker er typiske eksempler på det.

Foto av bokomslag, Da solen gikk ned
Av .
Lisens: Brukerspesifisert

Bildeboka finnes i ulike sjangre:

Historie

De første norske bildebøkene for barn kom på 1800-tallet. Norsk billedbok for børn av Elling Holst (1888) regnes som den viktigste. Etter det har bildebøkene utviklet seg og forandret seg.

I dag er bildebøker veldig forskjellige, både i tekst og bilder. Norge har vært kjent for å ha mange gode forfattere av bildebøker. Noen av de mest kjente er:

  • Anna Fiske, som har gitt ut blant annet Følelsesbiblioteket og Hallo-serien
  • Kristin Roskifte, som blant annet har gitt ut Alle sammen teller
  • Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund, som har gitt ut bøkene om Bukkene Bruse
  • Kari Stai, som har gitt ut bøkene om Jakob og Neikob
  • Øyvind Torseter, som blant annet har gitt ut boka Avstikkere
  • Gro Dahle og Svein Nyhus, som har gitt ut flere bildebøker om vonde følelser

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Fred Huvenes