Faktaboks

Marco Polo
Født
1254, Venezia, Italia
Død
8. januar 1324, Venezia, Italia
Marco Polo, fra boka Coureurs des mers
Marco Polo kledd i mongolsk drakt.
Marco Polos reise til Kina

Marco Polos reiserute til Kina

Av /Store norske leksikon ※.

Marco Polo er en av middelalderens mest kjente oppdagere. Han er berømt for sin reise fra Europa til Kina og hans opphold i Asia i årene 1271–1295.

I Marco Polos reiser fortalte han om sine opplevelser i Kina og Asia. Han beskrev forskjellige kulturer, språk og matvarer fra landene han hadde besøkt. Mye av det han fortalte var ukjent for europeerne.

Beskrivelsene av natur og landskap i Marco Polos reiser ble også brukt til å tegne bedre kart.

Bakgrunn

Marco Polo vokste opp i Venezia i Italia, i en rik familie som drev med handel. Moren hans døde da han var liten. Faren og onkelen hans reiste mye da han var barn, blant annet til Kina og Asia.

Under en av reisene møtte faren og onkelen til Marco Polo den mongolske keiseren Khubilai khan (barnebarnet til Djengis khan). Keiseren ville vite mer om landene i vest. Brødrene fikk i oppdrag å ta med seg kunnskap fra Italia tilbake til keiseren.

Reisen til Kina

Da Marco Polo var 17 år, bestemte faren og onkelen hans seg for å reise tilbake til Kina for å møte Khubilai khan igjen. I 1271 seilte familien med båt over Middelhavet til Tyrkia. Etterpå reiste de landeveien gjennom flere land.

På deler av reisen fulgte familien det som i dag kalles Silkeveien. Dette var flere veier som utgjorde handelsruten mellom Middelhavet og Kina. Silkeveien gikk gjennom fredelige områder i Mongolriket. Lokale kriger og røvere på veien førte til at de noen ganger måtte ta lange omveier.

Tiden i Kina

I 1275 kom familien Polo fram til Kina og palasset til keiser Khubilai khan. Da hadde de brukt fire år på reisen. Keiseren likte den unge Marco Polo, og ville at Polo skulle jobbe for ham.

Hos keiseren hadde Polo flere ulike jobber, og han reiste rundt i Kina og flere andre land i Asia. Etter å ha jobbet hos Khubilai khan i 17 år bestemte Marco Polo seg for å reise tilbake til Venezia.

Hjemme i Venezia

Etter å ha vært borte i 24 år kom Marco Polo tilbake til Venezia i 1295. Han var ikke lenge hjemme før han reiste ut på sjøen igjen. Under et sjøslag utenfor Venezia ble han tatt til fange og satt i fengsel.

Marco Polos reiser

I fengselet fortalte Polo om sine reiser til fangen Rustichello da Pisa (1272–1300). Han skrev ned fortellingene til Marco Polo. Marco Polos reiser kom ut i ulike håndskrevne versjoner fra år 1300. Noen ble skrevet på fransk, noen på italiensk. Den første trykte utgaven kom i 1477.

Mange har ment at Marco Polo aldri var i Kina og at fortellingene var fri fantasi. Men forskere har funnet ut at Marco Polo faktisk reiste i Asia og jobbet for Khubilai khan.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Carl Fredrik Feddersen
Førsteamanuensis i historie, Universitetet i Agder