Svart himmel med en sort måne på. Den sorte månen er omgitt av en gullfarget ring som er sola.

Når det er en ringformet solformørkelse, dekker ikke Månen hele Sola. Litt av Sola kan ses bak Månen.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Svart himmel med en sort måne på. Den sorte månen er omgitt av en gullfarget ring som er sola.

Total solformørkelse fotografert fra Jorden. Månen dekker den lyse Sola, slik at den svakt lysende atmosfæren til Sola (koronaen) blir synlig.

Total solformørkelse
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Solformørkelse er når hele eller deler av Sola er skjult bak Månen på himmelen.

Slik oppstår en solformørkelse

Jorda går i bane rundt Sola, og Månen går i bane rundt Jorda. Det blir solformørkelse når Sola, Månen og Jorda ligger på en rett linje etter hverandre, og Månen er mellom Sola og Jorda.

Fra Jorda ser Sola og Månen omtrent like store ut. I virkeligheten er Sola omtrent 400 ganger større enn Månen, men den er også 400 ganger lenger borte. Derfor ser det ut som om de er omtrent like store.

Tre typer solformørkelser

Delvis solformørkelse sett fra Oslo i 2021. Månen dekker på det meste 31 prosent av Solas areal.

/NTB.

Det finnes tre typer solformørkelser:

  • Total solformørkelse: Månen dekker Sola helt. Da blir det så mørkt at stjerner blir synlige på himmelen selv midt på dagen.
  • Ringformet solformørkelse: Månen dekker nesten hele Sola, men ikke hele. Månen sees som en sort flate med en lysende ring rundt.
  • Delvis solformørkelse: Månen dekker for en del av sola. Dette kalles også partiell solformørkelse, partiell betyr delvis.

Månen går i bane rundt Jorda. Denne banen er formet som en ellipse. Det betyr at avstanden mellom Jorda og Månen ikke er den samme hele tiden. Derfor varierer det litt om Månen kan dekke hele Sola eller ikke.

Når kan vi se solformørkelser?

Når det er solformørkelse, kan den bare sees fra noen steder på Jorda. Det er fordi skyggen fra Månen bare treffer et lite område. Det som er en total solformørkelse ett sted, kan være en delvis solformørkelse et annet sted.

Det er solformørkelser to til fem ganger hvert år. Den forrige totale solformørkelsen i Norge kunne man se fra Svalbard 20. mars 2015.

Den neste totale solformørkelsen i Norge vil finne sted 20. april 2061, og også den vil være synlig fra Svalbard.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anna Kathinka Dalland Evans
Universitetet i Oslo