Tegning
Odin rir på hesten sin, Sleipner.
Tegning
Árni Magnússon Institute , Iceland..

Sleipner er hesten til Odin i den norrøne mytologien. Sleipner er grå og har åtte bein. Den er den beste og raskeste av alle hester.

Kan løpe til dødsriket

Sleipner kan løpe til og fra dødsriket Hel.

De fleste kommer til dødsriket når de dør, men ingen kan komme tilbake derfra. Når guden Balder dør, vil gudene likevel prøve. Odins sønn Hermod drar til dødsgudinnen Hel for å overtale henne til å slippe Balder fri. Han rir trygt på Sleipner frem og tilbake. Men Balder må bli blant de døde til ragnarok. Ragnarok er verdens undergang.

Sleipner har runer på tennene. Det er skrifttegnene fra vikingtiden. Runer kunne brukes til å skrive på vanlig måte, men de kunne også brukes til magi.

Sleipner blir til

Fortellingen om hvordan Sleipner ble til begynner med at gudene får besøk av en byggmester. Han sier han kan bygge en mur rundt hele Åsgard i løpet av tre vintre. Åsgard er den delen av verden der gudene bor. Muren skal være høy og sterk nok til å holde gudenes fiender jotnene ute.

I betaling vil han ha Sol og Måne og gudinnen Frøya. Gudene trenger muren, men de vil ikke betale det han ber om. De sier at byggmesteren må gjøre jobben på én vinter hvis han skal få lønn. Det tror de ikke han vil klare. På den måten vil de få en mur som er nesten ferdig uten å betale for det.

Byggmesteren går med på det hvis han får bruke hesten sin. Den heter Svadilfare og er enormt sterk og rask. Arbeidet går fort, og gudene blir bekymret.

Tre dager før fristen går ut, er byggmesteren nesten ferdig. Gudene vil ikke miste Sol og Måne og Frøya. Nå krever de at den lure og slu Loke ordner opp. Loke er egentlig jotne. Han er Odins fosterbror og er mye sammen med gudene.

Loke forvandler seg til en hoppe, en hunn-hest. Svadilfare blir lokket bort fra arbeidet når han ser hoppen. Uten hesten sin kan ikke byggmesteren jobbe. Han taper veddemålet. I tillegg knuser guden Tor skallen hans med hammeren sin Mjølner.

Resultatet av møtet mellom Svadilfare og Loke som hoppe er at Loke føder et føll. Det er grått og har åtte bein. Slik blir Odins hest Sleipner til.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Marie Næss
Universitetet i Oslo