Loke og Sigyn
Gudene har bundet Loke i en hule, og moren hans Sigyn beskytter ham mot ormegiften.
Loke og Sigyn
Av .

Loke er en av gudene i norrøn mytologi. Han er mest kjent for å være litt av en luring. Han er også guden for ild og det å være smed. Loke er vakker, men han er aldri til å stole på. Han er både gudenes venn og fiende, og han lager ofte problemer for dem.

Egentlig kommer han fra gudenes fiender, jotnene.

Lokes familie

Fotografi
Norrøn mytologi inspirerer fortsatt både filmer, bøker og tegneserier. Bildet er fra filmen «Loke» fra 2021.
Fotografi
  • Foreldrene er jotner og heter Fårbaute og Lauvøy.
  • Odin er fosterbroren hans.
  • Kona heter Sigyn.
  • Sønnene heter Narve og Vale.

Med en jotunkvinne har han tre spesielle barn:

Luringen Loke

Loke lurer og lyver. Man vet aldri hva han kan finne på. Av og til er han Tors eller Odins hjelpsomme venn og er med dem på reiser. Men av og til er han ond. Det er Lokes skyld at guden Balder dør.

Det hender også at han gjør dumme ting, og at de andre gudene gjør narr av ham.

Loke kan forandre utseendet sitt. I en historie var han en gammel kone, en annen gang en flue. Han har også forvandlet seg til en hest. Da fikk han et føll med åtte bein. Det var hesten Sleipner, som ble Odins hest.

Loke plager gudene

Loke skaper ofte ufred og krangel rundt seg. En dag har gudene fest. Loke er ikke invitert. Han kommer likevel, og han dreper en av tjenerne. Så stiller han seg opp og sier stygge ting til alle gudene. De blir både sinte og krenket. Til slutt truer Tor med å drepe ham og jager ham bort.

Etter festen får gudene nok. De er også rasende på Loke fordi Balder er død. Loke må flykte. Han rømmer langt bort og bygger seg en hytte. Om dagen skaper han seg om til en laks og gjemmer seg i ei elv.

Loke blir straffet

En dag finner gudene Loke og fanger ham. De tar ham med til ei hule i Jotunheimen. Der lager de lenker av tarmene til den ene sønnen hans. Så binder de Loke fast til tre store steiner.

I taket over ham fester de en orm som spytter gift. Lokes kone Sigyn holder en skål under ormen. Med den samler hun opp giften, men av og til må hun tømme den. Da treffer giften Loke. Det gjør så vondt at han skriker og rykker i lenkene. Slik lager han jordskjelv.

Ragnarok

Loke skal være bundet helt til ragnarok. Ragnarok er verdens undergang. Da slipper han løs og blir med i det siste store slaget. Han leder en hær som kjemper mot gudene. Loke dør i kamp mot guden Heimdall.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Marie Næss
Universitetet i Oslo