Lokes barn

De tre søsknene Hel, Fenrisulven og Midgardsormen. I bakgrunnen sitter moren deres, Angerboda.

Lokes barn
Av .

Midgardsormen er en diger og fryktelig orm i den norrøne mytologien.

I den norrøne mytologien er verden flat og rund. Midgardsormen ligger ytterst rundt hele verden og biter seg selv i halen.

Midgardsormens familie

Spådommen

Midgardsormen blir født i Jotunheimen sammen med søsknene sine.

Gudene har hørt en spådom som sier at disse tre vil føre til ulykke. Dette er bestemt, og det er ikke noe gudene kan gjøre for å unngå det. Men gudene gjør alt de kan for å utsette det som skal skje så lenge som mulig. Derfor kaster Odin Midgardsormen ut i havet.

Tor på fisketur

En dag drar Tor på fisketur sammen med en jotne som heter Hyme. Tor river hodet av en okse og bruker det som agn. Midgardsormen biter på kroken slik at den sitter fast i munnen.

Tor bruker alle sine voldsomme krefter og trekker helt Midgardsormen opp til båten. Midgardsormen spytter gift og stirrer på Tor. Tor løfter hammeren for å knuse skallen på den.

Da blir Hyme så redd at han griper kniven sin. Han kutter snøret slik at Midgardsormen slipper unna. Tor blir rasende. Han slår til Hyme. Hyme faller i vannet, og Tor vasser alene i land.

Tor og Midgardsormen blir erkefiender og skal møtes igjen når ragnarok kommer.

Ragnarok

Ragnarok er verdens ende. Da kryper Midgardsormen opp på land. Den bukter seg fram til det store slaget på en slette som heter Vigrid. Tor dreper Midgardsormen, men han blir truffet av giften dens. Tor klarer å gå ni skritt før han faller om og dør.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Marie Næss
Universitetet i Oslo