Foto av person som viser seks forskjellige yogaøvelser
Yoga-øvelser har forskjellige navn. Øverst fra venstre er sideplanke, treet og kriger 2. Nederst fra venstre er plogen, lotus og barnet.
Yoga-øvelser
Shutterstock.

Yoga er en aktivitet hvor man bruker kroppen, pusten og meditasjon. Ved å gjøre forskjellige øvelser kan yoga gjøre kroppen sterkere, mykere og man kan få bedre konsentrasjon. Det finnes mange forskjellige typer yoga.

Yoga kommer opprinnelig fra hinduismen. Fortsatt gjør mange yoga som en del av en religion eller livssyn. Andre driver med yoga for å komme i bedre form. I tillegg bruker også mange yoga som mental trening.

Utstyr og rammer

Foto av flere like matter på et gulv i en treningssal

Yoga gjøres ofte på matter av gummi eller kork

Matter til yoga eller pilates
Av /Shutterstock.

For å gjøre yoga trenger man nesten ikke noe utstyr, men de fleste gjør yoga på en matte som ofte er laget av gummi. Matten kalles yogamatte og er sklisikker.

Yoga kan gjøres både innendørs og utendørs. Mange gjør yoga hjemme, mens andre gjør det sammen med andre på et treningsstudio eller i en yogaklasse.

Typer yoga

I noen typer yoga handler det mest om meditasjon og hvordan man bruker pusten. Andre typer har bevegelser som er utfordringer for kroppen.

Noen av de mest kjente formene for yoga er:

  • Ashtanga yoga er en fysisk krevende form for yoga, der gjør man mange øvelser og stillinger i et raskt tempo.
  • Hatha yoga kombinerer fysiske stillinger, pusteøvelser og meditasjon. Noen stillinger er veldig akrobatiske og kan ligne på dem som gjøres i turn.
  • Yin yoga er en rolig form for yoga, der man er i samme stilling i flere minutter.
  • Poweryoga foregår ofte på treningssentre der øvelsene kombinerer styrke og utholdenhet.

Det finnes også mange andre typer yoga. Noen yogaformer gjøres for eksempel i veldig varme rom.

Historie

Yoga oppsto i India for flere tusen år siden. Yoga har bakgrunn fra hinduismen. I hinduismen er yoga er en egen filosofisk retning, men i vestlige land er yoga mest kjent som en treningsform.

Ordet yoga kommer fra språket sanskrit, og betyr å forbinde. Ved å gjøre yoga kan man for eksempel koble sinn og kropp sterkere sammen.

Utover på 1900-tallet ble yoga populært særlig i Europa og USA. Gamle yogaøvelser ble ofte kombinert med moderne gymnastikk og andre idretter.

De siste tiårene har yoga blitt veldig populært i Norge. Det finnes mange forskjellige steder man kan lære yoga, men mange driver også med yoga på egenhånd.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Margrethe Løøv
Førsteamanuensis i religionsvitenskap, NLA Høgskolen