Pizza med ost og pepperoni kuttet i firkanta stykker ligger i en pizza-eske.
Pizza i USA har ofte tykkere bunn og mer fyll enn pizza i Italia. Her pizzastykker i New York i USA.
Foto av pizza med pepperoni
Av /Shutterstock.

Pizza er en matrett. Man har tomatsaus og ost oppå en flat brøddeig, og steker pizzaen i ovn. Ofte har man også på kjøtt og grønnsaker.

Pizza er populært over hele verden, og kommer opprinnelig fra Italia.

Typer

Noen italienske pizzatyper:

  • Margherita – med tomatsaus, mozzarella-ost og basilikum
  • Quattro stagioni – med skinke, sopp, artisjokk og oliven
  • Quattro formaggi – fire typer italiensk ost
  • Prosciutto di Parma – med parmaskinke
  • Frutti di mare – med tomatsaus og skalldyr, men uten ost

Italiensk pizza har ofte tynn bunn. Amerikansk pizza har ofte tykk bunn.

Tilberedning

Pizzadeig lages av mel, vann, gjær, olje og salt. Når deigen har hevet seg, blir den klemt eller kjevlet flat. Oppå deigen har man saus. Det vanligste er tomatsaus, men det finnes pizzaer som har rømmesaus, da kalles det hvit pizza.

Oppå sausen har man fyll og ost. Fyllet kan for eksempel være grønnsaker, kjøtt, pølse, skinke eller skalldyr. Revet ost kan man ha enten over eller under fyllet. Til slutt steker man pizzaen på sterk varme. Ofte spiser man den med fingrene.

Pizza i Norge

I Norge åpnet den første pizzarestauranten i 1970. Den gangen var pizza helt ukjent. Nesten ingen i Norge hadde smakt det før.

I dag finnes pizzarestauranter i hele Norge. Veldig mange kiosker og bensinstasjoner selger pizzastykker.

Nordmenn er også glade i å spise pizza hjemme, særlig i helgene. Noen lager pizzaen selv, mens andre kjøper ferdig frossenpizza og steker den i ovnen. Hvert år selges 50 millioner frossenpizzaer i Norge. Norge er det landet i verden som spiser mest frossenpizza per innbygger.

Historie

Veggmalerii av et stort rundt fat med forskjellige matvarer på. Til venstre på fatet ligger det som ser ut som en liten rundt pizza.
Dette veggmaleriet av et stort fat med mat på, ble funnet i ruinene i Pompeii i 2023. Til venstre på fatet ser det ut som det ligger en pizza. Forskere tror derfor at pizza ble servert allerede i romertiden.
Foto fra Pompeii
Av /NTB.

Pizza kommer fra byen Napoli, sør i Italia. Der har de laget pizza i over 1000 år. I gamle dager var det bare de fattige som spiste pizza. Det var enkel og billig mat man kunne kjøpe på gata. Man syntes ikke pizza var fint nok til å bli servert på restaurant. Det fantes heller ikke oppskrifter på pizza i gamle kokebøker. Dette har forandret seg.

På 1800-tallet kom de første pizzarestaurantene i Napoli. Da det viste seg at det italienske kongeparet likte pizza, ble pizza veldig populært.

På slutten av 1800-tallet flyttet flere millioner av italienere til andre land. Veldig mange dro til USA. I 1905 åpnet den første pizzarestauranten i New York. Dette gjorde at amerikanerne fikk smake pizza. Det likte de så godt at pizza har blitt en del av den amerikanske matkulturen. Amerikansk pizza er litt forskjellig fra den italienske. Den amerikanske har tykkere bunn og mer fyll.

I byen Pompeii, som ble begravet etter et vulkanutbrudd i år 79, ble det i 2023 oppdaget et maleri av mat. En av rettene som er malt på veggen i Pompeii ligner veldig på pizza. Det betyr at man kan ha laget pizza helt siden Romerriket.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen