Foto fra fotballkamp. Rapinoe er nærmest kamera på vei mot å sparke ballen med venstre fot. Spilleren som er bak og nærmet henne er Sør-Afrikas nummer 2.

Vennskapskamp mellom USA og Sør-Afrika. Her ble USAs nummer 15, Megan Rapinoe, dømt for å være i offside da hun sparket ballen.

Fotballkamp mellom USA og Sør-Afrika
Av /NTB.

Offside er en regel i blant annet fotball.

Andre idretter som har regler for offside:

Offside i fotball

I fotball gjelder offsideregelen i kamper som spilles på stor bane med elleve mot elleve spillere. Den gjelder ikke i fotball for barn eller når det spilles på mindre bane, for eksempel fem mot fem eller sju mot sju.

Det er offside hvis: Spilleren som får ballen i angrep er nærmere motstanderens mål enn den nest bakerste spilleren på laget i forsvar. Regelen gjelder i det øyeblikket ballen blir spilt fra en medspiller, altså en annen på det laget som er i angrep.

Den nest bakerste spilleren på laget i forsvarer som oftest den bakerste spilleren på banen, fordi keeperen pleier å stå bakerst. Men hvis keeperen er ute av målet, kan det være en annen på banen som er den nest bakerste på laget. Det er ikke forbudt å være i offside hvis man ikke får ballen, og ikke forstyrrer motspillere. En spiller kan bare dømmes for offside på en kroppsdel som har lov til å berøre ballen. Armer og hender kan altså ikke være i offside.

Noen unntak

Det skal ikke dømmes offside på en spiller om dette skjer:

  • Spilleren er på egen banehalvdel når ballen spilles fra medspiller
  • Spilleren får ballen direkte fra innkast
  • Spilleren får ballen fra en motspiller
  • Spilleren er bak ballen når medspilleren spiller ballen

Ofte har dommeren hjelp av assistentdommere på hver langside av banen. Assistentdommerne følger hele tiden med på grensen for offside og holder opp et flagg når en spiller er i ulovlig offside.

Når det dømmes offside, får motstanderen frispark fra det stedet spilleren var i offside.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby