Foto av et bandymål på isen. Den russiske spilleren står med ryggen til og har skutt den neonrosa ballen som er i lufta på vei mot målet. Den norske keeperen strekker seg mot ballen. Sju norske utespillere står i og ved målet for å dekke mest mulig av det.

En russisk spiller skyter straffeskudd i semifinalen mellom Russland og Norge i bandy-VM 2020. Russland vant 4–0.

Semifinale i bandy-VM 2020
Av /NTB.

Bandy er et ballspill for to lag som spilles på is. Spillerne bruker skøyter og slår ballen med en bandykølle. Man får poeng ved å skyte ballen i motstanderens mål. Vinneren er det laget som har scoret flest mål i en kamp.

Hvert lag kan ha elleve spillere på banen om gangen. Det er som oftest ti utespillere og én målvakt. I tillegg er det lov med fem innbyttere som kan byttes inn og ut så mange ganger man vil i løpet av kampen.

Bane og utstyr

Banen har oftest kunstfrossen is og er omtrent like stor som en fotballbane. Den er rundt 100 meter lang og 60 meter bred. Det er ett mål på hver kortside av banen. På langsidene er det et lite gjerde som gjør at ballen ikke går så ofte ut av banen. Dette kalles vant og er 15 centimeter høyt.

Skøytene er laget spesielt for å spille bandy. I tillegg bruker spillerne blant annet hjelm, munnbeskytter, beskyttelsesbukse og leggskinner.

Bandykøllene er buet nederst der den treffer ballen. Køllene er ofte laget av karbon, tre og glassfiber. Ballen er rund og hard og er laget av gummi. Den har ofte en sterk farge for å synes godt mot isen.

Spillet

En vanlig bandykamp har to omganger, som varer i 45 minutter. Pausen mellom omgangene varer 10-15 minutter. De yngste aldersgruppene har kortere spilletid og spiller på mindre baner enn voksne.

Spillere

Spillerne har forskjellige posisjoner på banen. Bakerst står målvakten, som også kalles keeper. Målvakten har ikke bandykølle. Hen er den eneste som kan ta ballen med hendene, men bare innenfor sitt målområde.

Foran målvakten står forsvarsspillere som skal hindre det andre laget i å score mål. Midtbanespillerne er ofte med både i forsvar og angrep. Noen spiller også langs kantene og sidelinjene. De kalles vingspillere. Nærmest motstanderens mål spiller angrepsspillere.

Regler

Bandy har ganske mange regler. Derfor blir kamper ofte dømt av tre dommere. I bandy er det strengere regler for fysisk kontakt, enn i for eksempel ishockey.

Når en spiller bryter en av reglene, kan det andre laget få frislag eller straffeslag. En spiller kan også bli utvist fra spillet i fem eller ti minutter.

Offside-reglene i bandy er de samme som i fotball.