En stabel tykke pannekaker med sirup og sprøstekt bacon oppå og ved siden av

I USA serveres ofte tykke pannekaker med sirup og bacon til frokost.

Fotografi
Av /Shutterstock.

Pannekaker er en matrett som stekes i stekepanne og lages av en røre av egg, melk og mel. Pannekaker kan serveres både som middag og dessert, og spises over hele verden.

Tilberedning

Det finnes mange oppskrifter på pannekaker. Vanligvis visper man egg sammen, og så rører man inn hvetemel og melk. Det skal ikke være klumper i røra.

Når man skal steke pannekaker, har man først litt smør eller olje i en varm stekepanne. Så har man i pannekakerøre, slik at det blir et tynt lag som dekker hele bunnen. Når pannekaka begynner å bli stiv, snur man den med stekespade og steker videre på den andre siden. Dette går ganske fort, cirka ett minutt på hver side.

Det går også an å steke pannekaker på takke. En takke er en stor, rund stekeplate som man bruker når man lager flatbrød og lefse.

Bruk

Foto av tynnepannekaker på en hvit tallerken, pyntet med skiver av klementin og mynteblader.
I Frankrike kalles tynne pannekaker for crêpe.
/Shutterstock.

Pannekaker brukes både som middag og som dessert. I USA lager de små og tykke pannekaker som de spiser til frokost med sirup på. I Frankrike har de egne restauranter som kalles crêperie.

Eksempler på pannekaker som middag:

  • I Norge og Sverige spiser mange fleskepannekaker til middag.
  • I Frankrike har de en tykk pannekake, galette, som ligner litt på en pai.
  • I Tyskland skjærer man pannekaker i strimler og har det oppi kjøttsuppe.
  • I Russland steker de små, tykke pannekaker, blinis, og har på svart kaviar og rømme.
  • I Kina har de tynne pannekaker som de fyller med kjøtt, saus og grønnsaker.

Eksempler på pannekaker som dessert:

  • Pannekaker kan spises med iskrem, syltetøy eller sjokoladesaus.
  • I Frankrike er pannekaker til dessert tynne og kalles crêpes. En kjent dessert er Crêpes Suzette, som blir flambert. Det betyr at man heller over litt alkohol og tenner på.
  • På Vestlandet i Norge har man en spesiell type pannekake som kalles svele.

Det er lang tradisjon for pannekaker i Norge. Et norsk folkeeventyr handler om en pannekake som ikke ville bli spist. En gammel mattradisjon er blodpannekaker, der man blander ferskt dyreblod i pannekakerøra.

Å snu pannekaka i luften

Noen klarer å snu pannekaka ved å kaste den opp i luften, og så fange den i stekepanna når den kommer ned igjen. Det krever litt trening.

Les mer i Lille norske leksikon

  • kosthold
  • middag
  • dessert

Faktasjekk av

Arnt Steffensen