Fotografi
Mange som er allergiske mot laktose, bruker plantemelk. Fra venstre mot høyre viser bildet nøttemelk av hassenøtter, havremelk, kokosmelk og mandelmelk.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Laktoseintoleranse er når man ikke tåler laktose så godt. Laktose er en type sukker som finnes naturlig i melk. Det finnes også i mange andre matvarer.

Laktoseintoleranse er noe man blir født med. Det er forskjellig rundt i verden hvor mange som ikke tåler laktose. Omtrent 5–15 prosent av alle som kommer fra Nord-Europa har det. For folk som kommer fra Asia, Afrika og Sør-Europa, og for amerikanske urfolk, er det mye vanligere. Omtrent åtte av ti personer fra Asia har laktoseintoleranse.

Årsaker

Intoleranse er ikke det samme som allergi. Det er ikke farlig for en med laktoseintoleranse å drikke litt melk, men man kan få veldig vondt i magen.

Mennesker som tåler laktose, lager et stoff i kroppen som heter laktase. Laktase deler opp laktosen i mindre biter i tarmen. Når laktosen er delt opp, kan mennesker fordøye den. De som har laktoseintoleranse, lager ikke nok laktase til å kunne fordøye laktose fra melka. Noen mangler stoffet helt, og andre har for lite av det.

Symptomer

Når noen med laktoseintoleranse får i seg laktose, merker de det ofte i magen. Det varierer fra person til person hvor dårlige de blir.

Vanlige symptomer er:

Diagnose

For å finne ut om man har laktoseintoleranse, må man gå til fastlegen.

Fastlegen kan for eksempel foreslå at man prøver å kutte ut noen typer mat for å se hva man reagerer på. For å finne ut om det er laktose kroppen blir dårlig av, kan man slutte helt å drikke melk eller spise mat med melk i. Det bør man gjøre en god stund, for eksempel to til fire uker. Så kan man drikke et glass melk for å se hva det gjør med kroppen.

Hvis kroppen og magen kjennes bedre i de ukene man ikke får i seg laktose, kan det være et tegn på laktoseintoleranse.

Å leve med laktoseintoleranse

En som har laktoseintoleranse, bør unngå å spise eller drikke ting som inneholder laktose.

Mange matvarer inneholder melk, og dermed laktose:

  • lettmelk, helmelk, skummet melk og fløte
  • ost og prim
  • yoghurt, rømme og kesam
  • iskrem
  • smør

Laktose brukes også i mange andre matvarer, som leverpostei og grøt. Det skal stå på pakken om en matvare inneholder melk eller laktose.

Det finnes mange typer mat der man har fjernet noe eller alt av laktose. For eksempel finnes det melk, yoghurt og rømme uten laktose. Mat som er uten laktose, kalles laktosefri. Melk som bare har litt laktose, kalles laktoseredusert.

I stedet for melk kan man også bruke drikke og matvarer som er laget av planter, for eksempel av havre, ris, soya, raps, kokos eller nøtter.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo