Undulat sitter på en grein som deler seg. Blå himmel i bakgrunnen. Foto.
Vill undulat i Simpson Desert, Northern Territory, Australia.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Undulat er en liten fugl, en type papegøye. Den er den mest populære fuglen å ha som kjæledyr i Norge. Undulaten stammer fra Australia.

Beskrivelse

Undulaten er en liten fugl med lang stjert (hale). Den veier rundt 40 gram og blir 16–20 centimeter lang. Undulater som lever vilt i naturen, er gule og grønne og har blå stjert. Det er vanlig at fjærene har sorte flekker. Undulater som er avlet frem som kjæledyr, finnes i mange ulike farger.

Hannfuglen er blå rundt nebbet. Hunnfuglen er brun rundt nebbet.

Undulaten feller fjær to ganger i året. Da mister den de slitte fjærene sine, før det vokser ut nye. Mens den feller fjær, bør fuglen få ekstra vitaminer.

Levevis

Undulat står i en liten trestige i et bur. Spiser på en hirsekolbe. Foto.
Undulater liker å spise hirsekolber som lørdagsgodt.
Foto av undulat
Av /Shutterstock.

Undulaten er en aktiv, intelligent og sosial fugl som trives i flokk. Mange eiere velger å skaffe seg et søskenpar som er vant til å bo sammen.

Når man har undulat som kjæledyr, bor den i bur. Buret må være stort nok, rent og inneholde sittepinner og leker. Om natten er det vanlig å dekke buret med et teppe, slik at fuglen får fred til å sove.

Undulaten bruker mye tid på å stelle fjærene sine og liker å bade. Bading renser fjærene og kjøler ned fuglen.

Undulaten bør bli sluppet ut av buret minst én gang om dagen. Det er viktig at rommet er trygt for den. For at den ikke skal fly ut, må vinduer, dører og peisdører være lukket. Andre kjæledyr bør holdes ute av rommet.

Undulaten spiser frø, nøtter, frukt og grønnsaker. Den må alltid ha friskt vann, for eksempel gjennom en vannautomat som festes i buret.

En undulat som lever i fangenskap blir vanligvis 8–12 år gammel. Flere undulater har blitt eldre enn dette.

Formering

Undulaten kan bli parret fra den er ett år. Hunnen legger som oftest 4-6 egg og ruger på disse i tre uker. Ungene kan fly selv etter fire uker. En unge må ikke bli tatt fra foreldrene sine før den er seks uker gammel og spiser selv.

Temming av undulat

Å temme en undulat krever en tålmodig og rolig eier. Undulaten kan bli temmet ved at eieren ofte har hånden i buret. Dersom undulaten blir vant til hånden, kan den klatre opp på eierens finger. Eieren bør prate, klø fuglen og gi godbiter underveis.

Undulaten kan lære å si en del ord, dersom eieren snakker høyt og tydelig til den. Når undulaten har lært ett ord, vil det bli lettere å lære det neste. Det er mange som først lærer undulaten å si sitt eget navn.

En undulat som opplever å bli jaget og fanget, kan bli stresset. En undulat tåler ikke så mye, så man må være forsiktig når man tar på den.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo