En breakdanser som snurrer på ryggen.

I norsk hiphop var det breakdance og graffiti som var mest populært i starten. På bildet er det en breakdanser som danser foran kong Harald og dronning Sonja på Bryne i Rogaland i 2001.

Foto av breakdanser.
Av /NTB.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Hiphop-kulturen kom til Norge fra USA på 1980-tallet. Hiphop består av fire elementer: rapping, DJ-ing, breakdance og graffiti.

Ofte mener man bare musikken når man bruker ordet hiphop. Viktige rappere i Norge i dag er blant annet Karpe, Lars Vaular, Kamelen, Arif, Cezinando og Musti.

Hiphop, både i Norge og ellers i verden, startet blant ungdommer. I dag er det ikke bare ungdom, men også voksne som driver med hiphop.

Siden 1990-tallet har norsk hiphop vært en viktig del av norsk kultur. Hiphop har påvirket både musikk, mote, dans og språk i Norge.

Historie

To mannlige sangere på en scene med lysstråler bak. Til venstre er Magdi Omar i svart jakke og bukse. Til høyre er Chirag Patel i rød jakke og svarte bukser som går til knærne. De holder hver sin mikrofon.
Hiphop startet i USA, men har spredt seg over hele verden. Det finnes rappere fra mange forskjellige land. Noen bruker engelsk, mens andre rapper på sitt eget morsmål. Karpe er en gruppe fra Oslo som rapper på norsk. Bildet er fra en konsert i Oslo Spektrum.
Foto av Karpe.
Av /NRK P3.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Året 1984 regnes av mange som starten på norsk hiphop. Da kom filmen Beat Street på kino i Norge. Den handler om to brødre i New York som driver med DJ-ing og breakdance. Filmen ga norsk ungdom innføring i hiphop-kulturen, og det oppstod små hiphop-miljøer rundt om i Norge.

Det første som ble populært, var breakdance. Etter hvert ble graffiti også populært. Graffiti er å spraymale bilder eller tekst på murer og vegger. Dette kom det strenge lover mot. Fra 1990-tallet var rap den viktigste delen av hiphop-kulturen i Norge.

Rundt 2000 fikk mange amerikanske rappere stor suksess. Sangene deres ble store hits, både i USA og i resten av verden. Eminem og Jay-Z er eksempler på dette. Enda flere ble interessert i rap og hiphop, også i Norge. Siden da har hiphop vært en viktig del av norsk musikk, mote, dans og annen kultur.

Rap på norsk

En ung mann som sitter med beina på bordet. Han har svarte klær og røde sko. Foran ham er det to platespillere og forskjellig utstyr som blir brukt til å lage digital musikk.
Tommy Tee er en norsk musikkprodusent, rapper, DJ og radiovert. Han har vært en sentral person i det norske hiphop-miljøet siden 1980-tallet.
Av /NTB Scanpix.

Rap-musikken ble raskt mer populær i Norge fra 1990-tallet. I begynnelsen rappet mange på engelsk. Tommy Tee var en viktig norsk hiphoper i denne perioden. Han var både rapper, DJ og produsent.

På 2000-tallet fikk den svenske artisten Petter, som rappet på svensk, suksess. Dette gjorde at norske plateselskaper turte å satse på norske rappere.

Utover 2000-tallet kom det mange artister som rappet på norsk. To kjente grupper var Klovner i Kamp fra Oslo og Tungtvann fra Nord-Norge.

I 2004 kom Karpe Diem. De er tidenes mest kjente norske rapgruppe. De byttet navn til Karpe i 2018. Andre kjente norske hiphop-musikere er Lars Vaular, Musti, Store P, Kamelen, Arif, Cezinando og Unge Ferrari.

Kvinner i norsk rap

En ung kvinne med svart hår og svarte og hvite klær som synger inn i en mikrofon.
Det har kommet flere kvinnelige musikere i norsk hiphop. Musti både skriver og fremfører egen musikk.
Foto av Musti.
Av /NTB.

Tidligere var det nesten bare menn som var rappere. Det er fortsatt flest menn, men det blir flere og flere kvinner.

Noen kjente kvinnelige rappere i Norge er Musti, Izabell, Myrna og Ash Olsen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet