Foto av Nyhrox og Aqua. Foran dem er en stor skjerm som er delt i to. Nederst til venstre står det «Aqua #1 Victory Royale», nederst til høyre står det «Nyhrox #1 Victory Royale».

«Nyhrox» (Emil Berquist Pedersen) fra Norge er en av dem som lever av e-sport. Her får han en klem av lagkamerat «Aqua», etter at de ble verdensmestere i Fortnite for to spillere i juli 2019.

Foto fra VM i Fortnite 2019
Av /NTB.

Fortnite er et dataspill som kan spilles på datamaskin og spillkonsoller. Det er gratis å spille, men man kan kjøpe ting inne i spillet for ekte penger.

Fortnite er mest kjent for en måte å spille på hvor opptil 100 spillere kjemper om å være den siste spilleren igjen på banen. I spillet kalles det battle royale-modus.

Type spill

Fortnite er et skytespill. Det er om å gjøre å skyte for å bekjempe motstanderne og unngå å bli slått selv.

Det går også an å spille Fortnite som sandkassespill. Da trenger man ikke kjempe like mye, men kan gå fritt rundt i spillet og løse oppgaver litt som man selv vil.

Handling

Den mest kjente måten å spille Fortnite på kalles battle royale. En battle royale foregår på nett, og hver kamp kan ha opp til 100 spillere. Spilleren styrer en figur som hopper i fallskjerm og lander på en øy. Der skal spilleren samle våpen og utstyr for å kjempe mot de andre spillerne.

Samtidig er det en giftig storm rundt banen. Stormen vokser i faser, noe som gjør banen mindre og mindre. På den måten tvinges spillerne tettere og tettere sammen. Målet er å være den siste igjen på banen.

Navnet på denne måten å spille på kommer fra ei japansk bok som heter Battle Royale. I boka, som også er laget til film, skal deltakerne kjempe om å være den siste igjen, på samme måte som i Fortnite.

Fortnite har også to andre måter å spille på. Disse kalles Save the World og Fortnite Creative.

I Save the World samarbeider fire spillere om å kjempe mot zombier.

I Fortnite Creative kan man bygge forskjellige bygninger og lage spill med egne regler. I denne modusen kan hver bane også ha opptil 100 spillere.

Betydning

Fortnite er et av verdens mest populære spill. Spillet har over 400 millioner registrerte brukere. Over 200 millioner av disse spiller månedlig.

Spillet er også veldig populært som e-sport. E-sport er når man spiller dataspill og TV-spill i konkurranser med premier. I de største konkurransene kan spillerne vinne flere millioner kroner.

I 2019 vant norske Emil Nyhrox Bergquist Pedersen VM i Fortnite sammen med David Aqua W. fra Østerrike.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kristian A. Bjørkelo
Universitetslektor, Universitetet i Bergen