Mennesker kledd ut som spillfigurene Mario og Luigi står i en fornøyelsespark hvor det er bygget en attraksjon som ligner på deres dataspillverden.

Spillfiguren Mario og broren Luigi i attraksjonen Super Nintendo World i fornøyelsesparken Universal Studios i California i USA.

/NTB.
En håndholdt Nintendo Switch med spillet Mario Kart på skjermen. Foto
Bilspillet Mario Kart finnes blant annet til Nintendo Switch.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Super Mario er en figur fra Nintendo-spill. Figuren er med i over 200 dataspill og flere filmer. Mario er mest kjent som hovedpersonen i spillserien Super Mario.

Bakgrunn

Mario er fra Italia. Han er rørlegger, og en ganske liten fyr. Han er kjent for stor bart og rød hatt og genser. Mario har en bror som heter Luigi. De er toeggede tvillinger. Luigi har grønn farge på sin hatt og genser.

Verdenen Mario lever i heter Mushroom Kingdom. Dette kan oversettes til Soppenes Kongerike. I denne verdenen kryr det av sopp. Ulike sopper gir Mario ulike egenskaper. Soppene kan blant annet gi ekstra liv eller forandre størrelsen på Mario. Den vanligste fienden i Mario-spillene er vandrende sopper som heter Goomba.

Typer spill

De fleste spillene med Mario er plattformspill. De går ut på å komme seg fra ett punkt til et annet. Å hoppe er en viktig del av spillene. Hopping er nødvendig for å samle mynter, unngå fiender og komme seg forbi hindre.

Mario dukker også opp i andre typer spill. Den mest kjente er bilspillene i Mario Kart-serien. Serien er kjent for fargerike baner og ting man kan plukke opp i banen. Med tingene kan man ødelegge for andre spillere eller hjelpe seg selv til å vinne.

Handling

Plastfigurer av Prinsesse Peach og den onde skilpadden Bowser. Peach har rosa kjole og paraply. Bowser har gul kropp og skarpe tenner. Foto
Prinsesse Peach og bossen Bowser fra Super Mario-spillene finnes også som lekefigurer.
Fotografi
Av /Shutterstock.

I Super Mario-spillene kjemper Mario seg gjennom ulike verdener med forskjellige temaer. Han må blant annet komme seg gjennom verdener under vann, spøkelseshus og verdener fulle av lava.

Mange av verdenene har bosser. Dette er ekstra sterke fiender som man er nødt til å vinne over for å komme seg videre. I mange av spillene er det endelige målet å redde prinsesse Peach, som har blitt kidnappet av den onde skilpadden Bowser. Da er Bowser den siste bossen man må vinne over.

Andre historier om Mario

Selv om Super Mario først og fremst forbindes med spill, finnes han også andre steder. Dette er noen eksempler:

Betydning

En gammel spillkonsoll med håndkontroll koblet til med ledning. Spillet Super Mario World står i. Foto

En gammel Nintendo spillkonsoll med håndkontroll. Spillet som står i er Super Mario World, som kom ut i Norge på begynnelsen av 1990-tallet.

Fotografi
Av /Shutterstock.

Spillene om Mario er Nintendos største suksess. Mario regnes som den mest kjente spill-figuren i verden.

Fram til 2023 hadde det blitt solgt mer enn 800 millioner Mario-spill. Mario Kart 8 Deluxe ble solgt i over 50 millioner eksemplarer fra 2017 til 2022.

Historie

Det første spillet om Mario er Donkey Kong fra 1981.

Etter at spillet Super Mario Bros. kom i 1985, har han vært kjent som Super Mario. Super Mario er også navnet på serien med spill han er mest kjent fra.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kristian A. Bjørkelo
Universitetslektor, Universitetet i Bergen