Spillkonsoll er en type datamaskin som brukes til gaming. De fleste spillkonsoller kobles til en TV-skjerm, men det finnes også mindre konsoller med egen skjerm.

Datamaskin

Spillkonsollen er annerledes enn det man vanligvis kaller en datamaskin. Det fordi spillkonsollen er spesielt laget for spilling og ikke brukes til andre ting.

En spillkonsoll og en vanlig datamaskin har mange felles deler. For eksempel har en spillkonsoll en prosessor (maskinens motor), et grafikkort og plass til å lagre spill på. Dette har også en vanlig datamaskin. Forskjellen ligger i at en vanlig datamaskin kan brukes til mye mer enn å spille.

Typer

Det finnes flere typer spillkonsoller.

Noen av de mest populære er:

  • Playstation
  • Xbox
  • Nintendo Wii
  • Nintendo Switch

Hvilken konsoll man helst vil bruke, kommer ofte an på hvilke spill man vil spille. Mange spill finnes til flere konsoller, men det finnes også spill som bare finnes for én av konsollene, eller for bare noen få. For eksempel kan Nintendo-spillene med Super Mario og The Legend of Zelda bare spilles på konsoller fra Nintendo.

TV-konsoller

Fotografi
Håndkontroll fra 2022 til å spille Xbox med.
Fotografi
Av /Shutterstock.

De fleste konsoller kobles til en TV-skjerm. Da bruker man en egen kontroller for å spille. Det vanlige er at kontrollen har joysticker og knapper, men det finnes også kontroller som reagerer på bevegelse. Et eksempel på en kontroll som reagerer på bevegelse er kontrollen som brukes til Nintendo Wii.

Det finnes også spesielle kontroller utviklet for bestemte spill. Blant annet ble det laget gitar-kontroller til en spillserie som heter Guitar Hero.

Håndholdte konsoller

Fotografi
Nintendo Switch er en håndkonsoll som også kan kobles til en TV-skjerm. Det kalles en hybridkonsoll.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Konsoller man kan holde i hånden kalles håndkonsoller. De har egen skjerm, joystick og knapper.

TV-konsoller må kobles til strøm, men håndholdte konsoller har batteri. Dette gjør at man kan spille på håndholdte konsoller omtrent overalt, så lenge man husker å lade opp batteriene.

Noen håndkonsoller kan også kobles til en TV-skjerm for å få større bilde. Disse kalles gjerne for hybridkonsoller. Ordet hybrid betyr blanding. Et eksempel på en hybridkonsoll er Nintendo Switch.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kristian A. Bjørkelo
Universitetslektor, Universitetet i Bergen