Donald Trump på talerstolen i Det hvite hus. Han peker mot en mann man ser bakfra
Mens Donald Trump var president i USA, anklaget han mange medier for å spre «fake news» eller falske nyheter. På bildet peker han på Jim Acosta fra TV-stasjonen CNN og anklager ham og TV-kanalen for å spre falske nyheter.
Foto av Donald Trump.
Av /Reuters/NTB.
Plakaten har åtte råd for å avsløre falske nyheter: Vurder kilden, søk opp forfatteren, sjekk datoen, er du forutinntatt? Fortsett å lese, fins det kilder, er det en spøk og spør ekspertene

Det er mange ting man kan gjøre for å sjekke om noe er falske nyheter. Plakaten gir noen tips. Det er for eksempel alltid lurt å sjekke hvem som har skrevet artikkelen og når den er skrevet. Sjekk også om det er flere kilder til nyheten.

Plakat med råd mot falske nyheter.
Den internasjonale bibliotekføderasjon.
Lisens: CC BY 4.0

Falske nyheter er saker som ser ut som nyheter, men der målet er å lure folk. I falske nyheter er ikke saken sann.

Falske nyheter har alltid eksistert, men det er mye lettere å lage dem nå, fordi alle bruker internett. Før fikk man nyheter gjennom medier som papiraviser, radio og TV. Disse mediene har redaktører som er ansvarlig for det som blir sagt.

Falske nyheter på internett

På internett kan hvem som helst legge ut innhold. Det er ganske enkelt å lage nettsider som ser ut som aviser, men som er skapt for å spre falske nyheter.

De som lager falske nyheter, vet hvordan de skal få folk til å tro på dem. Derfor kan falske nyheter lett påvirke meningene til folk.

Et eksempel på hvorfor noen lager falske nyheter er for å få folk til å stemme på et bestemt parti når det er valg. En annen vanlig grunn til at noen sprer falske nyheter er at de prøver å tjene penger på at noen klikker på artikkelen og dermed får se reklame.

Sosiale medier

Nyheter kan spre seg raskt på sosiale medier. Det er mange som deler saker uten å sjekke først om de er sanne. Falske nyheter kan bli spredt veldig fort til veldig mange.

Derfor er det lurt å drive med kildekritikk når man ser en sak på sosiale medier. Man bør også sjekke at noe faktisk er sant før man deler det.

Humor

Noen ganger blir folk lurt av saker som er lagd for å tulle med nyheter. Da er saken lagd som humor, ikke for å lure noen. Dette regnes ikke som falske nyheter.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Maasø
Førsteamanuensis, Universitetet i Oslo