Nettavisene VG, Bergens tidende, Nordlys og Aftenposten.
De fleste norske papiraviser har også et nettsted hvor man kan lese nyhetene.
Collage, norske nettaviser.
Lisens: CC BY SA 3.0

Nyheter er ny informasjon om det som skjer i samfunnet og verden.

Man finner nyheter i ulike medier, for eksempel avis, radio, TV eller sosiale medier. Det er som oftest en journalist som presenterer nyhetene. De som leser, ser eller hører nyheter kalles publikum.

Å finne nyheter

Det som blir en nyhet kan være noe som skjer akkurat nå. Det kan være noe som nettopp har skjedd eller journalisten har nettopp fått vite om hendelsen.

Ofte er det journalisten sine undersøkelser som kan gjøre at noe som skjer blir til en nyhet. Da finner journalisten noe viktig eller spesielt som andre må få vite.

Nyhetskriterier

Nyhetskriterier handler om hva som gjør en nyhet til en nyhet. Det er ikke all informasjon man får som er nyheter.

Det viktigste nyhetskriteriet er at nyhetene skal gi mening og være viktige for befolkningen. Det kalles vesentlighet. For at et demokrati skal fungere, må mediene informere om det som skjer i samfunnet, både det som er bra og det som er mindre bra.

Vær Varsom-plakaten

Foto av Vær varsom-plakat
På Vær Varsom-plakaten står reglene pressen må følge i Norge. Den sier blant annet noe om den viktige rollen pressen har innen informasjon, debatt og kritikk av samfunnet. Det er viktig at pressen lar ulike meninger og holdninger slippe til i nyhetene.
Foto av Vær varsom-plakat
presse.no.

Det er viktig at de som lager nyhetene følger noen regler. Disse reglene står i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten. Journalisten må følge disse reglene når nyheter skal lages og presenteres i mediene.

Pressefrihet

Pressen er det samme som aviser, men omfatter også ofte TV- og radiokanaler. I Norge har journalister rett til å skape nyheter om hva de vil. De som bestemmer i landet kan ikke bestemme hva nyhetene skal handle om. Denne retten kalles pressefrihet.

Medier med nyheter

I Norge er VG, NRK, TV 2 og NTB de største kildene til nyheter. Det er viktig for samfunnet at nyheter er tilgjengelig for hele befolkningen gjennom internett, avis, radio eller TV.

Nyheter i dag

I dag er det vanligst å få nyheter gjennom digitale plattformer, for eksempel mobil og nettbrett. Dette gjør at man kan få nyheter hvor man vil og når man vil.

På grunn av digitale plattformer og sosiale medier kan nyheter deles videre med andre personer i et raskt tempo. For eksempel kan en nyhet i en nettavis deles med mange tusen på X (Twitter) eller Facebook.

Historie

De første avisene kom på 1600- og 1700-tallet. Mellom første og andre verdenskrig kom radioen. På den måten fikk befolkningen nyheter raskt. Fra 1960-tallet fikk mange i Norge egen TV.

I 1990-årene fikk amerikanere nyheter hele døgnet gjennom nyhetsselskapet CNN. Denne måten å vise fram nyheter ble viktig over hele verden.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Maasø
Førsteamanuensis, Universitetet i Oslo