Foto

Den vanligste typen albinisme gjør at folk mangler eller har lite av fargestoffet melanin. Derfor blir de bleke i huden, har ofte blondt eller hvitt hår og øyne som er bleke eller rødlige.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Albinisme er en tilstand som påvirker menneskers hud, øyne og hår. En som har albinisme har alltid problemer med synet. Noen ganger mangler de også melanin i huden. Melanin er stoffet som lager farge i hud og hår.

Albinisme er sjeldent og skyldes en genfeil. Det finnes i alle deler av verden. Omtrent 1 av 20 000 personer i verden blir født med albinisme.

Typer

Det finnes to typer for albinisme. Den vanligste typen gir symptomer i huden, håret og øynene. De som har denne typen albinisme mangler eller har lite av fargestoffet melanin. Derfor blir de bleke i huden, har ofte blondt eller hvitt hår og øyne som er bleke eller rødlige.

De som har den andre formen for albinisme, har bare problemer med øynene. Uansett hvilken form for albinisme man har, er det vanlig å få problemer med synet.

Kjennetegn

Melanin gir farge i hud, hår og øyne, og beskytter kroppen mot lyset fra sola. Jo mer melanin man har, jo mørkere er huden. Folk med mørk hud tåler mer sol uten å bli solbrent enn folk som har lys hud.

En som har svært lys hud på grunn av albinisme, tåler sol dårlig. Faren for å bli solbrent er høyere. Folk som tåler lite sol, har også økt risiko for å få hudkreft.

Personer med albinisme har ofte nedsatt syn og problemer med øyebevegelser. Ofte har de problemer med å se i sterkt lys. Det kalles å være lyssky.

Årsaker

Albinisme er arvelig. Man kan få albinisme, selv om mor og far ikke har det selv. Det skjer fordi folk kan ha gener for albinisme i sitt DNA, uten å være rammet selv. Hvis man arver gen for albinisme fra både mor og far, får man albinisme.

Behandling

Det er viktig at personer med albinisme beskytter seg mot sola. Solkrem med høy faktor og dekkende klær beskytter huden mot skade. Ofte trenger man også behandling hos en øyelege.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo