Foto av tre par hender som har ulik farge

Hudfargen til et menneske blir bestemt av hvor mye melanin huden deres lager. Hudfargen kan variere fra helt lys beige eller rød til nærmest svart.

Foto av tre par hender som har ulik farge
Av /Shutterstock.

Melanin er et stoff som gir mørkere farge i huden, håret og øynene til mennesker.

Hudfarge

Hudfargen til et menneske blir bestemt av hvor mye melanin hudcellene deres lager. Hudfargen kan variere fra helt lys beige eller rød, til nærmest svart. En som har mørk hudfarge, har større celler med melanin enn en som har lys hudfarge. De aller fleste mennesker i verden har mørkt hår og brune øyne.

Huden blir brun i sola

Når huden blir truffet av ultrafiolett lys, gjør melaninet at huden får en mørkere farge. Ultrafiolett lys finnes i strålene fra sola. Hvis man ikke smører seg med solkrem eller har på klær, kan ultrafiolett lys skade cellene i huden. Da blir man solbrent. Melanin er kroppens egen beskyttelse mot ultrafiolett lys. Man blir mørkere i huden fordi huden lager mer melanin. Det gjør den for å beskytte seg bedre mot ultrafiolett lys.

Mangel på melanin

Noen mennesker har en genfeil som gjør at kroppen ikke kan lage melanin. Det heter albinisme. Det er også områder på kroppen hvor huden ikke blir brun, slik som håndflatene og fotsålene.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Per Holck
Professor emeritus, dr. med., Universitetet i Oslo