Faktaboks

Thorbjørn Egner
Født
12. desember 1912, Oslo
Død
24. desember 1990, Oslo
Thorbjørn Egner

Thorbjørn Egner med dukkene Karius og Baktus.

Thorbjørn Egner
Av /NTB Scanpix ※.

Thorbjørn Egner var en norsk forfatter, visedikter og tegner. Han ga først og fremst ut barnebøker og laget radio for barn. Blant de mest kjente bøkene hans er Karius og Baktus, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by.

Bakgrunn

En skuespiller kledd ut som en mus i stripete genser. Han spiller på en liten gitar.

Egners viktigste bøker blir stadig satt opp på norske og utenlandske teater. På bildet er det skuespiller Thorbjørn Harr som Klatremus i Dyrene i Hakkebakkeskogen på Nationaltheatret i 2003/2004.

Foto av Klatremus.
Av /Nationaltheatret.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Foto, bokomslag
Folk og røvere i Kardemommeby ble gitt ut første gang i 1980. Boken er en klassiker i norsk barnelitteratur og har blitt både teater og film.
Foto, bokomslag
Cappelen Damm Forlag.
Lisens: PD

Thorbjørn Egner vokste opp på Kampen i Oslo. Faren var kjøpmann og Egner hjalp ofte til i butikken. I oppveksten tilbrakte han mange ganger sommerferiene hos slektninger på landet. Egner hadde ikke gode karakterer på skolen. Men han likte tegning og skriving.

Han tok fagbrev ved Oslo Handelsskole og kurs ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. I 1937 giftet han seg med Annie Eliassen. De fikk fire barn.

Karriere

Egner var en multikunstner. Det vil si at han kunne mange forskjellige ting. Han kunne både skrive forskjellige tekster, tegne og lage viser. Han begynte som tegner og forfatter i Ukebladet Illustrert i 1939. Under andre verdenskrig ga han ut fortellinger, bildebøker og malebøker for barn.

Egner ble en kjent og kjær stemme i Barnetimen for de minsteradio. Her framførte han Karius og Baktus, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by som hørespill. Hørespill er et slags teater for radio. Disse fortellingene ble også gitt ut som bøker med tegninger han tegnet selv.

Flere av Egners fortellinger ble til teater og dukketeater. I 1955 skapte Egner dukkefilmen Karius og Baktus sammen med Ivo Caprino, som var kjent for å lage dukkefilmer. Mange av Egners viser ble spilt inn på plate, og han vant priser for barneplatene sine.

Egner var også redaktør for 16 bind av Thorbjørn Egners lesebøker, som ble brukt på skolen. Han skrev tekster og illustrerte bøkene selv. Bøkene kom både på bokmål og nynorsk. Han oversatte også A.A. Milnes bøker om Ole Brumm til norsk.

Temaer

Thorbjørn Egner ville oppmuntre barn til å være kreative og lage kunst. Han skrev bøker, sanger og teater som både skulle være underholdende og som man kunne lære noe av.

I Karius og Baktus lærer man hvor viktig det er å pusse tennene sine, samtidig som man ler av de morsomme karakterene og synger med på sangene.

Folk og røvere i Kardemomme by handler om hvordan forskjellige menneskene må samarbeide for å kunne ha det godt sammen.

I Hakkebakkeskogen møter man Klatremus. Han er kanskje ikke så god til å samle nøtter, men sprer glede med musikken sin. Egner mente at kunstnere hadde en viktig plass i samfunnet.

Betydning

Egners verker vant flere priser og er oversatt til over 20 språk. Bøkene og sangene hans er fremdeles populære.

Kardemomme by i Dyreparken i Kristiansand ble åpnet i 1991. I 2015 ble Hakkebakkeskogen åpnet samme sted.

Det er laget filmer av bøkene Dyrene i Hakkebakkeskogen (2016) og Folk og røvere i Kardemomme by (2022).

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen