Faktaboks

A.A. Milne

Alan Alexander Milne

Født
18. januar 1882, London
Død
31. januar 1956, Hartfield, Sussex
Fotografi
Forfatteren A.A. Milne.
Fotografi
Av /Encyclopædia Britannica.
Lisens: PD

A.A. Milne var en britisk forfatter. Han er mest kjent for to bøker med fortellinger om Ole Brumm og vennene hans: Ole Brumm (1926) og Huset på bjørnehjørnet (1928).

Bakgrunn

Bokomslag
Huset på Bjørnehjørnet er den andre av de to bøkene om Ole Brumm og de andre dyrene i Hundremeterskogen
Av /Gyldendal.

Faren til Milne var styrer på en privatskole, og han fikk en god utdanning. De første årene hadde Milne forfatteren H.G. Wells som lærer. Senere studerte Milne matematikk, men han likte oppgavene med å jobbe i studentavisa bedre.

I 1913 giftet Milne seg med Dorothy De Sélincourt. I 1920 fikk de sønnen Christopher Robin Milne. Christopher Robin er hovedpersonen i fire av farens barnebøker. Han var ikke så glad for å ha blitt en person i barnebøker. Det hendte at han ble ertet på skolen for ting som står i bøkene.

I 1926 kjøpte Milne et feriested i nærheten av Ashdown Forest, eller Hundremeterskogen. I bøkene om Ole Brumm bor bjørnen og vennene hans i denne skogen.

Karriere

Milne flyttet til London i 1903 og jobbet som journalist. Han ga ut sin første bok i 1905.

Mellom 1917 og 1920 skrev han ti skuespill og fire manus til filmer. Han skrev også en krimroman og en bok med dikt om og for barn.

Noen av verkene til Milne er fortsatt kjent i dag, men det er bøkene om Ole Brumm som gjorde ham berømt. Bøkene handler om Ole Brumm og de andre kosedyrene til sønnen Christopher Robin. Ole Brumm er en av verdens mest berømte barnebokfigurer.

Den første boka om Ole Brumm kom i 1926. Alle bøkene om Ole Brumm har tegninger av E.H. Shepard.

Tema

Fortellingene om Ole Brumm blir vanligvis lest som eventyr om rare dyr i et eventyrland hvor det er trygt og fredelig. Dyrene møter problemer på en klok og vennlig måte og viser omsorg for hverandre. Vennskap er derfor et viktig tema.

Fortellingene kan også leses som historier om en faktisk familie som levde for hundre år siden, og kosedyrene deres.

Betydning

Ole Brumm er kjent i hele verden. Bøkene blir fortsatt lest både av voksne og barn.

I 1961 kjøpte Disney rettighetene til Ole Brumm. De har laget både spillefilmer og kortfilmer om Ole Brumm og vennene hans, og det blir utgitt egne tegneserier. Det bli også laget leker og kosedyr av Ole Brumm og de andre som bor i Hundremeterskogen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen