Faktaboks

Susanne Collins
Født
10. august 1962, Hartford, Connecticut, USA
Fotografi
Suzanne Collins.
Fotografi
Av .
Fotografi

Bilde fra den første filmen om Dødslekene. Fra venstre: Josh Hutcherson som Peeta Mellark, Elizabeth Banks som Effie Trinket og Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen.

Fotografi
Lionsgate.

Susanne Collins er en amerikansk forfatter. Hun er mest kjent for bøkene Dødslekene.

Bakgrunn

Faren til Suzanne Collins var offiser. Dette gjorde at familien flyttet mye rundt da hun var barn. Collins er yngst av fire søsken.

Hun har studert drama og skrivekunst ved universitetet. Etter studiene skrev hun manus til flere TV-serier for barn.

Underlandet

Den første bokserien Collins skrev heter Underland-serien. Disse bøkene kan minne litt om den engelske barneboken Alice i eventyrland. Alice faller gjennom et kaninhull og inn i en annen verden. I Underland-serien faller Georg gjennom et sluk og inn i en annen verden. I Underlandet, som er under New York i USA, blir han «den utvalgte krigeren».

Underland er skrevet i en kjent fantasy-stil kalt portalfantasy: to barn går gjennom en portal og kommer til en magisk verden. Serien består av fem bøker.

Dødslekene

Collins er aller best kjent for bokserien om Dødslekene. Serien består av fire bøker:

  • Dødslekene (The Hunger Games) (2008)
  • Opp i flammer (Catching Fire) (2009)
  • Fugl Føniks (Mockingjay) (2010)
  • En ballade om sangfugler og slanger (The Ballad of Songbirds and Snakes) (2020)

Handlingen i serien er lagt til Nord-Amerika i en oppdiktet nasjon kjent som «Panem». Landet er delt inn i 11 distrikter pluss en hovedstad som heter Capitol. I Capitol bor de rike og de som har makt. Hvert år må de 11 distriktene delta i Dødslekene. To deltakere fra hvert distrikt blir plukket ut for å delta. For å vinne må man drepe de andre deltakerne.

Hovedpersonen Katniss melder seg frivillig til å delta sånn at lillesøstera skal slippe. Vanligvis kan det bare være én vinner, men Katniss og Peeta lurer systemet og de vinner sammen. I bok to blir Katniss og Peeta straffet for å ha lurt systemet og de må delta i lekene en gang til.

Bok tre handler om en gruppe som vil styrte presidenten i landet. Katniss er hovedperson i alle tre bøkene.

Den siste boka, som kom ut i 2020, er forhistorien til de tre andre bøkene. Her får leseren vite hva som hendte 64 år før handlingen i resten av serien.

Serien skildrer en mørk framtid og kan leses som en kritikk av samfunnet. Men bøkene handler også vennskap, tillit og kjærlighet.

Betydning

Bøkene til Collins er veldig populære og har solgt flere millioner eksemplarer. Det er laget film av de fire bøkene i Dødslekene.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen