Faktaboks

MGPjr

Melodi Grand Prix junior

Foto av Markus og Martinus.

Marcus & Martinus startet karrieren sin med å delta i MGPjr. De vant i 2012.

Av .

MGPjr er en norsk konkurranse i musikk for barn og unge mellom åtte og femten år. Konkurransen handler både om å være flink til å synge og om å skrive gode sanger.

MGPjr er barneversjonen av Melodi Grand Prix (MGP). I MGP er aldersgrensen 16 år. Vinneren av MGP i Norge konkurrerer mot vinnere fra andre land i Eurovision Song Contest. Før konkurrerte vinnerne av MGPjr også med vinnere fra andre land, men det gjør de ikke lenger.

MGPjr ble arrangert for første gang i 2002. Den startet som en norsk versjon av danske MGP. Den første norske finalen ble vunnet av duoen To små karer, med rap-låta «Paybacktime».

Siden har MGPjr blitt arrangert hvert år. Konkurransen blir arrangert av NRK.

Regler

Logoen til MGPjr.
Logoen til MGPjr.
Av .

Det er flere regler for å delta i Melodi Grand Prix Junior:

  • Deltakerne må lage tekst og melodi selv.
  • Deltakerne må være mellom åtte og femten år.
  • Deltakerne må bo i Norge eller være norske statsborgere.
  • Sangen skal ikke være lengre enn tre minutter.
  • Sangen må synges på norsk eller samisk.

Vinnere

De som vil være med, sender inn sangen sin på forhånd. En jury velger hvilke av sangene som får være med i finalen. Så er det en avstemningsrunde, og etter det er det en superfinale.

I superfinalen er det tre artister som går videre fra avstemningsrunden. Både avstemningsrunden og superfinalen blitt avgjort av stemmer fra publikum.

Flere norske artister har startet som vinnere av MGPjr. Et eksempel er Marcus & Martinus, som vant i 2012. Denne duoen er fortsatt populær, både i Norge og i utlandet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet