Faktaboks

Gro Dahle
Født
15. mai 1962, Oslo
Foto av ulike bokomslag. Bildebøker for barn, voksenroman og diktsamling.

Gro Dahle har utgitt bøker i ulike sjangere for både voksne og barn.

Foto av bokomslag.
Av /Cappelen Damm.

Gro Dahle er en norsk forfatter. Hun har skrevet bøker for både barn og voksne. Hun er mest kjent for bildebøkene hun har laget sammen med ektemannen Svein Nyhus og datteren Kaia Dahle Nyhus. Det er for eksempel bøkene Snill og Sinna mann.

Bakgrunn

Dahle er født i Oslo og bor på Tjøme. Hun har utdanning fra Universitetet i Oslo og som lærer i forming. Så har hun gått forfatterstudiet i Bø.

Karriere

Gro Dahle har skrevet bøker for barn og voksne i mange sjangre. Hun har gitt ut bildebøker, romaner, lyrikk og dramatikk.

Hun ga ut sin første barnebok, Emilie og den umulige mammaen, i 1992. De fleste av bøkene hennes er illustrert av Svein Nyhus og Kaia Dahle Nyhus.

Dahle har skrevet tre diktbøker for barn. Alle bøkene inneholder mange illustrasjoner.

Flere av Dahles bildebøker har blitt gjort om til teaterstykker, blant annet Snill og Sinna mann i 2004.

Gro Dahle er kjent som en original forfatter for voksne. Hun debuterte med diktsamlingen Audiens i 1987. I 1992 kom den første novellesamlingen hennes, Pelsjegerliv.

Hun har også laget radioteater for NRK og holdt mange skrivekurs.

Temaer

Gro Dahle er ikke redd for å skrive om vanskelige temaer. I bildebøkene hun har laget sammen med Svein Nyhus skriver hun om barns psykiske helse og overgrep mot barn.

Bak Mumme bor Moni (2000) handler om hvor vanskelig det kan være å være sint. I Snill (2002) møter vi en jente som er så snill og flink at hun blir usynlig.

Sinna mann (2003) handler om en pappa som slår. Håret til mamma (2007), Akvarium (2014) og Dragen (2019) handler om omsorgssvikt og psykisk syke mødre. I Blekkspruten (2016) er temaet incest.

Bildebøkene til Dahle er ment å skulle starte samtaler. Voksne og barn kan lese bøkene sammen og snakke om dem etterpå.

Betydning

Gro Dahle har fått flere priser for sitt forfatterskap. I 2018 fikk hun sammen med Kaia Dahle Nyhus og Svein Nyhus en spesialpris av Kulturdepartementet. Den fikk de fordi de har gitt ut mange gode bøker om vanskelige temaer og psykisk helse.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen