Maleri av en trebåt med ti mennesker i. I baugen sitter en mann med lys jakke og spiller fele. En mann med flosshatt ror. En mann står midt i båten med ryggen til og et gevær i hendene. To kvinner i bunad sitter vendt mot betrakteren. Bakerst sitter en kvinne med bunad og brudekrone. Vannet er stille og blankt i bakgrunnen sees flere båter, en stavkirke, bratte fjellsider og fjelltopper med snø.
Tidemand og Gude malte flere versjoner av Brudeferd i Hardanger. Dette er fra 1848.
Av .

Brudeferd i Hardanger er et maleri av de norske kunstnerne Adolph Tidemand og Hans Gude. Tidemand malte figurene og Gude malte landskapet. Motivet ble malt i flere versjoner mellom 1848 og 1853.

Maleriet viser en åpen båt med ti mennesker, blant annet en brud og en som spiller fele. Båten er en stor robåt i en fjord mellom høye fjell.

Den flotte naturen og menneskene i festdrakt, det som kalles motivet, i Brudeferd i Hardanger er typisk for kunststilen som kalles nasjonalromantikken. Både malere, musikere og andre kunstnere som laget nasjonalromantisk kunst var opptatt av å vise fram landet Norge og norske tradisjoner som noe fint og vakkert.

Beskrivelse

Landskapet med de høye fjellene ligner på de fjordene som finnes på Vestlandet, blant annet i Hardanger. Men man kan ikke finne igjen akkurat denne fjorden noe sted i Norge. Det er fordi Gude satte sammen forskjellige fjell og fjorder han hadde sett for å få det fineste bildet. Innerst i fjorden kan man se en isbre.

Figurene i båten er malt med finklær, som ligner bunader. Bruden har rød bunad og en krone på hodet, en brudekrone. Brudgommen sitter ved siden av bruden, han vinker med hatten sin.

Forrest i båten er en felespiller, og bruden sitter bakerst. Midt i båten står en mann med et gevær som skal skyte et skudd i luften for å feire bryllupet. Det var vanlig på den tiden bildet ble malt.

Tidemand og Gude malte motivet i flere versjoner. I noen av versjonene sitter felespilleren i båten, i andre står han foran.

Den mest kjente versjonen av Brudeferd i Hardanger finnes i Nasjonalmuseet i Oslo.

Adolph Tidemand

Adolph Tidemand var en av de beste til å male hvordan folk levde i Norge på 1800-tallet. Han likte spesielt godt å male bilder av bønder.

Mange av forfatterne fra 1800-tallet ble inspirert av Tidemand sine bilder. For eksempel Bjørnstjerne Bjørnson.

Hans Gude

Hans Gude var en av Norges viktigste malere på 1800-tallet. Gude lærte seg å male landskap i den tyske byen Düsseldorf. Han jobbet i Tyskland, både som kunstner og som lærer for andre kunstnere.

Gude hentet mange av motivene sine fra Norge. Maleriene hans av norsk natur inspirerte andre nasjonalromantiske kunstnerne.

Les mer i Lille norske leksikon

  • kunst
  • nasjonalromantikken – kunst
  • romantikken – norsk litteratur

Faktasjekk av

Tore Kirkholt
Førsteamanuensis i kunsthistorie, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet