Et landskap med en bukt og en høy fjellknaus. I bukta ligger en båt.
Xia Gui var en av de viktigste landskapsmalerne i Kina på starten av 1200-tallet. Bildene hans ble ofte kopiert av andre malere. Dette bildet heter «Tolv utsikter fra en tekket hytte» og er malt med tusj på silke.

Landskapsmaleri er et maleri som har et landskap som motiv.

Historie

I Kina malte kunstnere landskapsbilder lenge før det ble populært i Europa. Der startet kunstnere å male landskaper i bakgrunnen på malerier av figurer. I årene mellom 960 og 1280 var det blitt populært å male bilder med bare landskap. Ofte ble landskapene malt med sort tusj på silke eller papir.

I Europa begynte kunstnere å male historier fra religionen sammen med landskapet der de bodde. På 1400- og 1500-tallet viste landskapsmaleriene ofte figurer fra Bibelen. Giovanni Bellini malte for eksempel jomfru Maria med Jesusbarnet, og et italiensk landskap i bakgrunnen.

Gjennom tidene har kunstnere vært opptatt av å få frem forskjellige ting i landskapsmaleriene sine.

Mot slutten av 1800-tallet var malerne spesielt opptatt av å få frem lyset i landskapet. Bildene viste ofte vann og sjø. Kunstnerne skulle stå ute i naturen mens de malte. Et eksempel er den norske maleren Kitty Kielland, som blant annet malte myrlandskaper på Jæren og skogsvann i Akershus.

Senere har mange kunstnere malt landskap som symbol for følelser og tanker.

Ikke alle kunstnere bruker malerier for å lage landskap. Fotografier og video er også måter kunstnere viser landskaper på.

Norge

Maleri av en trebåt med ti mennesker i. I baugen sitter en mann med lys jakke og spiller fele. En mann med flosshatt ror. En mann står midt i båten med ryggen til og et gevær i hendene. To kvinner i bunad sitter vendt mot betrakteren. Bakerst sitter en kvinne med bunad og brudekrone. Vannet er stille og blankt i bakgrunnen sees flere båter, en stavkirke, bratte fjellsider og fjelltopper med snø.
På maleriet Brudeferd i Hardanger var det Hans Gude som malte landskapet. Maleriet er fra 1848.
Av .

Mange norske kunstnere er kjent for landskapsmalerier.

I maleriene til Tidemand og Gude, for eksempel «Brudeferd i Hardanger», var det Hans Gude som malte landskapene. Han lærte også bort maling av landskap til mange andre kunstnere.

Andre kjente landskapsmalere fra Norge er:

  • J. C. Dahl
  • Harald Sohlberg
  • Frits Thaulow
  • Karl Erik Harr

Les mer i Lille norske leksikon

  • kunst
  • maleri

Faktasjekk av

Tore Kirkholt
Førsteamanuensis i kunsthistorie, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet