Faktaboks

Også kjent som

Internet of Things, IoT

En svart, rund robotstøvsuger på et gulv. I bakgrunnen sitter det en person og ser inn i en mobiltelefon.
En robotstøvsuger må være koblet til internett for å kunne bruke avanserte funksjoner.
Foto av robotstøvuger.
Av /NTB.

Tingenes internett er utstyr som er koblet til internett. Utstyret inneholder små datamaskiner, og kan kommunisere med hverandre. Brukeren kan styre det gjennom nettsider eller apper. Det gjelder for eksempel smarte lyspærer, smarte kjøleskap og smarte dørlåser.

Bruk

Utstyr i tingenes internett har ulike oppgaver:

  • de kan gjøre målinger gjennom sensorer, for eksempel måle temperatur og nedbør
  • de kan gjøre ting, slik som å skru på lys i et hus

Noen ganger er utstyret kun laget for tingenes internett. Andre ganger er det vanlig utstyr som får ekstra funksjoner ved å være en del av tingenes internett.

Definisjon

Egentlig er tingenes internett alt utstyr som er koblet til internett. Vanligvis tar man ikke med utstyr som brukes som en datamaskin. Dermed er ikke datamaskiner, smartklokker, smarttelefoner og smarte TV-er en del av tingenes internett.

Utstyr som er en del av tingenes internett skal få noe mer ut av koblingen til internett enn å bare kunne styres av brukeren. Det skal kunne kommunisere sammen og arbeide uavhengig av brukeren.

En smart varmtvannsbereder kan hente strømpriser fra nettet og bestemme når vannet skal varmes opp. Smarte lyspærer kan skru seg på når huseieren låser opp døren.

Smarte hus

Smarte hus har mye ulikt utstyr som kan kobles til internett. Det kan være lamper, ovner, kjøleskap, dørklokker, kameraer, temperaturmålere og dørlåser. I et smart hus kan man sette opp en plan for hvordan tingene skal samarbeide.

Industri

Tingenes internett brukes mye i industri og transport. Informasjon samlet inn fra utstyret kan for eksempel brukes til å overvåke systemer, og gi beskjed hvis noe ikke virker.

Et eksempel er oppdrettsanlegg for fisk, der smarte sensorer kan lese av kvalitet på vannet, vær og bevegelse. Basert på resultatene, så starter den automatiske matingen av fisk.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tom Heine Nätt
Førstelektor, Høgskolen i Østfold