Undervannsfoto
Sukkertare er en spiselig type tang som vokser langs kysten av Norge. Den kan bli flere meter lang.
Foto av sukkertare
Av /NIVA.
Lisens: CC BY SA 3.0

Tang og tare er planter som vokser i havet. De finnes for eksempel langs hele kysten av Norge. De sitter fast på steiner i fjæra og vokser langs havbunnen. Mange typer tang og tare kan spises, og de blir ofte brukt som krydder.

Nori, det svarte arket som rulles rundt sushi, er laget av tang.

Typer

Tang, tare og sjøgress er alger. Det finnes 450 sorter av alger, bare i Norge. Noen har store, grønne og glatte blader, andre er så tynne at de ligner på langt hår. Noe tang har små blærer, som noen synes det er morsomt å klemme på, sånn at de sprekker.

Tang og tare som kan spises:

  • Sukkertare
  • Butare
  • Havsalat
  • Søl
  • Grisetang
  • Trøffeltang

Tang i Norge

Tang trives godt langs kysten av Norge, fordi det er rent og kaldt vann og ikke så mye forurensing. Mesteparten av tangen som vokser langs kysten av Norge kan spises, men den smaker ikke så godt rå. Den må først kokes, stekes eller tørkes. Så kan man hakke tangen i småbiter, eller knuse den til pulver. Tang har mye smak.

Tangen kan man bruke i salater, eller som krydder i supper eller i fiskekaker. Siden den har vokst i havet, smaker den salt. En spesiell type tang, som er populær på fine restauranter, heter trøffeltang.

Næringsinnhold

Helsedirektoratet gir råd om helse til alle som bor i Norge. De sier at det ikke har blitt forsket så mye på tang og tare. Derfor er rådet at man bare skal spise litt av det.

Selv om disse plantene inneholder jod, vitaminene C og B12 og andre næringsstoffer som kroppen trenger, kan de også inneholde metaller og stoffer som kan være skadelige.

Bærekraft

FN mener tang vil bli en viktig matvare i fremtiden. Tang vokser raskere enn de fleste planter på land. Siden den ikke trenger gjødsel eller sprøytemidler, er tang bærekraftig.

Foreløpig er det ikke så vanlig å selge tang til å spise i Norge. Men det blir produsert litt tang til mat i Nordland, Trøndelag og Vestland. I Asia er tang en stor og viktig næring.

Tang kan brukes som mat til både mennesker og dyr. I gamle dager var det vanlig å bruke tang til grisefôr. Det er derfor den vanligste tangen, den med blærene, heter grisetang.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen